Σκληραίνουν την στάση τους οι αρχές της ΠΓΔΜ: Με το σταγονόμετρο περνούν οι πρόσφυγες από τα σύνορα

Σκληραίνουν την στάση τους οι αρχές της ΠΓΔΜ: Με το σταγονόμετρο περνούν οι πρόσφυγες από τα σύνορα
sooc

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αρχές της ΠΓΔΜ σε ότι αφορά την διέλευση των προσφύγων από τη γειτονική χώρα με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο δύσκολη η διέλευση για τους χιλιάδες πρόσφυγες που παραμένουν συγκεντρωμένοι εκεί.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του, το Associated Press, επικαλούμενο αξιωματούχους της Ελληνικής Αστυνομίας, οι αρχές της ΠΓΔΜ επιτρέπουν να περάσουν από τα σύνορά τους πρόσφυγες οι οποίοι προέρχονται από συγκεκριμένες περιοχές της Συρίας, όπως για παράδειγμα το Χαλέπι. Όσοι όμως προέρχονται από την πρωτεύουσα της Συρίας τη Δαμασκό, ή την πρωτεύουσα του Ιράκ, τη Βαγδάτη, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη διέλευσή τους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δύο αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ, οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ανέφεραν πως η διέλευση από την ΠΓΔΜ έχει μειωθεί δραματικά τις τελευταίες ημέρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν μέρες που δεν πέρασε από τα σύνορα της ΠΓΔΜ ούτε ένας πρόσφυγας, ενώ από τις 6 το πρωί του Σαββάτου μέχρι και τις 6 το πρωί της Κυριακής, μέσα σε ένα 24ωρο δηλαδή, διέσχισαν τα σύνορα της ΠΓΔΜ, μόλις 240 άτομα από τα 13.000 περίπου που βρίσκονται συνολικά στην Ειδομένη.

Κλείνουν οριστικά τα σύνορα;

Την ίδια ώρα η αυστριακή εφημερίδα Der Standard υποστηρίζει σε δημοσίευμα της ότι έχει δει το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής, η οποία θα διεξαχθεί αύριο Δευτέρα και το οποίο μόνο ευχάριστο δεν είναι όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για την ίδια ΕΕ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το σχέδιο περιλαμβάνει κλείσιμο των συνόρων για τους πρόσφυγες και εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα. Με τη μόνη διαφορά ότι, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, θα δοθεί η απαραίτητη στήριξη στην Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο.

Επίσης το ίδιος δημοσίευμα υπογραμμίζει πως θα υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία για την επαναπροώθηση των μεταναστών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασύλου, ενώ παράλληλα θα ζητηθεί από την Τουρκία η άμεση και εποικοδομητική συμμετοχή της στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συμφωνία αυτή θα έχει τη μορφή συμφωνητικού μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου, ενώ υπογραμμίζεται ότι θα ενισχυθεί η παρουσία της Frontex στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία.

Δημοφιλή