Γιατί απολαμβάνουμε να βλέπουμε ταινίες τρόμου;

Γιατί απολαμβάνουμε να βλέπουμε ταινίες τρόμου;
Blond woman in movie theater viewing horror film
Blond woman in movie theater viewing horror film
Thomas Schloemann via Getty Images

Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με μία καλή ταινία τρόμου. Μπορεί να μας στερήσει τον ύπνο, να μας προκαλέσει εφιάλτες, να μας κάνει να ουρλιάξουμε και να τρέμουμε, αλλά κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα σενάριο μυστηρίου, φόνων και ανεξιχνίαστων υποθέσεων.

Γιατί, όμως, επιλέγουμε να δούμε αυτές τις ταινίες; Λίγο πριν καθίσουμε στον καναπέ μας, κάθε Τρίτη για να δούμε το αφιέρωμα στον OTE TV στις ταινίες τρόμου, ας εξετάσουμε για ποιο λόγο απολαμβάνουμε να βλέπουμε τρομακτικές σκηνές στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Οι ειδικοί αποδίδουν αυτή την περίεργη σχέση που έχουμε με τις ταινίες τρόμου στο ζωώδες ένστικτο που έχουμε. Εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης έχουν χαράξει βαθιά στο DNA μας τον φόβο για το σκοτάδι, το ένστικτο του κυνηγού και το αίσθημα της επιβίωσης.

Οι ταινίες τρόμου έχουν τρία βασικά χαρακτηριστικά, στα οποία ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιδρά θετικά. Το πρώτο είναι η ένταση, που δημιουργείται μέσα από το μυστήριο το σασπένς, το σοκ και τον τρόμο. Το δεύτερο είναι η σχετικότητα. Προκειμένου να μας αρέσει μία ταινία τρόμου πρέπει να μπορεί ο θεατής να συνδεθεί με κάποιον τρόπο με αυτήν. Αυτό συμβαίνει, είτε με κάποιον καθολικό φόβο, όπως τον φόβο του θανάτου, είτε με κάποιο πολιτισμικό στοιχείο. Μπορεί η ταινία να αφορά μία ομάδα εφήβων ή κάποιο άλλο προσωπικό στοιχείο με το οποίο θα ταυτιστεί ο θεατής. Το τρίτο στοιχείο είναι η έλλειψη ρεαλισμού. Αν και όλοι οι θεατές ταυτίζονται με κάποιον τρόπο με την ταινία, όλοι γνωρίζουμε ότι όλα όσα συμβαίνουν στην ταινία δεν είναι ρεαλιστικά. Θέλουμε να είναι ξεκάθαρο ότι αυτό που βλέπουμε στην οθόνη είναι ψεύτικο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μας αρέσει να τρομάζουμε τους εαυτούς μας. Θέλουμε να μας επηρεάσει, γιατί είμαστε περίεργοι και εντυπωσιασμένοι από αυτό που βλέπουμε στην οθόνη.

Οπότε αν ψάχνετε αφορμή για να τρομάξετε λίγο παραπάνω μην χάσετε το αφιέρωμα στον OTE TV στο OTE CINEMA2, στις ταινίες τρόμου με δύο ταινίες κάθε Τρίτη από τις 10.00μμ, με ταινίες όπως το «Species», το «The Medusa touch», το «Babadook», το «In fear», το «Fright Night 2» και πολλές ακόμα.

Δημοφιλή