ΔΙΕΘΝΕΣ
10/03/2016 13:44 EET | Updated 10/03/2016 13:44 EET

Τι και εάν «έκλεισε» η δυτική βαλκανική οδός. Η Αυστρία δεν ανοίγει τα σύνορα

ASSOCIATED PRESS
Austrian Interior minister Johanna Mikl-Leitner makes a point during a press conference during her visit to Kosovo in capital Pristina, Friday, Feb. 20, 2015. Johanna Mikl-Leitner will visit Croatia, Serbia, Kosovo and Montenegro from 18-20 Feb. 2015. (AP Photo)

Eπιμένει στη διατήρηση των εθνικών συνοριακών ελέγχων, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, «έως ότου διασφαλιστεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καθώς δεν πιστεύει πως θα είναι εφικτή μία άρση των ελέγχων μέχρι τον Μάιο.

Ο λεγόμενος Οδικός Χάρτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος προβλέπει την επιστροφή στη Ζώνη του Σένγκεν χωρίς εσωτερικούς ελέγχους έως το τέλος του χρόνου, είναι μεν μία καλή πρόθεση «ωστόσο σίγουρα δεν πρόκειται να στηριχθούμε σε αυτό, αλλά θα παραμείνουμε στα δικά μας μέτρα σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε η ίδια στο περιθώριο του σημερινού Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τους κανόνες της Ζώνης του Σένγκεν, η Γερμανία και η Αυστρία πρέπει να άρουν στα μέσα Μαΐου τα μέτρα στα σύνορά τους, εκτός και αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει μία παράταση έως και δύο χρόνια, ωστόσο η Επιτροπή έχει ήδη προειδοποιήσει για τις οικονομικές συνέπειες, για παράδειγμα στις μεταφορές, εάν συνεχιστούν οι έλεγχοι εντός της Ζώνης του Σένγκεν.

Η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, επανέλαβε πως οι ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές μέσω της Διαδρομής των Βαλκανίων πρέπει να ανήκουν στην Ιστορία και πως η ίδια δεν μετακινείται από την θέση της ότι «η Διαδρομή των Βαλκανίων παραμένει κλειστή», ενώ, όπως επισήμανε, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το ότι συνεχίζονται να καλλιεργούνται ελπίδες και προσδοκίες στους πρόσφυγες, ενώ πιο ειλικρινές είναι να ειπωθεί στους πρόσφυγες ότι δεν υπάρχει πλέον διέλευση στη Διαδρομή των Βαλκανίων.

Κατά την άποψή της, η περίθαλψη για τους 35.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα, είναι «και δυνατή και κατορθωτή».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)