ΔΙΕΘΝΕΣ
10/03/2016 02:45 EET | Updated 12/03/2016 06:09 EET

«Χθες σκοτώθηκα» - Το FB status το οποίο έχει γίνει Viral

Facebook

Μια ανάρτηση στο Facebook που γράφτηκε από την οπτική γωνία δύο γυναικών που δολοφονήθηκαν κατά την διάρκεια ταξιδιού τους στον Ισημερινό κάνει το γύρο του κόσμου, φέρνοντας στο προσκήνιο το «victim blaming», το φαινόμενο κατά το οποίο ένας θύτης λαμβάνει ελαφρυντικά από την κοινή γνώμη και το θύμα γίνεται ο αποδιοπομπαίος τράγος.

Η ανάρτηση γράφτηκε από μια φοιτήτρια από την Παραγουάη ονόματι Guadalupe Acosta, ως απάντηση στις αντιδράσεις πολλών χρηστών του διαδικτύου που κατηγορούσαν την 22χρονη Maria Coni και την 21χρονη Marina Menegazzo για την δολοφονία τους.

«Χθες σκοτώθηκα... όμως το χειρότερο από τον θάνατο ήταν ο εξευτελισμός που ήρθε μετά.

Δεν τον άφησα να με αγγίξει και μου έσπασε το κεφάλι. Με μαχαίρωσε και με άφησε να πεθάνω από την αιμορραγία. Με τοποθέτησε σε μια μαύρη σακούλα σκουπιδιών, με τύλιξε με μονωτική ταινία και με έριξε σε μια παραλία, όπου ώρες μετά με εντόπισαν. Αλλά χειρότερη από τον θάνατο ήταν η ταπείνωση που ακολούθησε», αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο.

«Τι φορούσες; Γιατί ήσουν μόνη;», συνεχίζει το κείμενο, αναφερόμενο στις ερωτήσεις που γίνονται συνήθως σε θύματα βιασμού ή άλλου είδους κακοποίησης, ενώ καταλήγει: «Εμείς θα αγωνιστούμε, εγώ μαζί σας ως πνεύμα, και υπόσχομαι ότι μια ημέρα θα είναι καλύτερα».

Σύμφωνα με τις αρχές του Ισημερινού, οι δύο τουρίστριες από την Αργεντινή είχαν ξεμείνει από λεφτά, όταν γνώρισαν δύο άνδρες που τους πρόσφεραν ένα μέρος να μείνουν. Το επόμενο πρωί όμως οι γυναίκες βρέθηκαν νεκρές μέσα σε πλαστικές σακούλες, ενώ οι άνδρες που είχαν προσφερθεί να τις βοηθήσουν ομολόγησαν ότι τις δολοφόνησαν. Σύντομα όμως, πολλοί χρήστες του διαδικτύου άρχισαν να κατηγορούν τα θύματα επειδή «τόλμησαν» - παρότι γυναίκες- να ταξιδέψουν μόνες τους.

Όπως αναφέρει το BBC, το συγκεκριμένο περιστατικό προκάλεσε τις αντιδράσεις άλλων χρηστών των κοινωνικών δικτύων, οι οποίοι κατέκλεισαν το Twitter με το #viajosola  (ταξιδεύοντας μόνη), θέλοντας να διεκδικήσουν το δικαίωμα των γυναικών στο να ταξιδεύουν μόνες, χωρίς φόβο.

Ayer me mataron.Me negué a que me tocaran y con un palo me reventaron el cráneo. Me metieron una cuchillada y dejaron...

Δημοσιεύτηκε από Guadalupe Acosta στις Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016