ΚΟΙΝΩΝΙΑ
10/03/2016 07:32 EET | Updated 10/03/2016 07:32 EET

Σε φούρνο μικροκυμάτων έκρυψε 31 διαβατήρια Σουηδός που συνελήφθη στο αεροδρόμιο – Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ.

ASSOCIATED PRESS
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Μέσα σε έναν μικρό φούρνο μικροκυμάτων είχε κρύψει 31 διαβατήρια ένας 71χρονος υπήκοος Σουηδίας με καταγωγή από το Ιράν, ο οποίος συνελήφθη στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η κατοχή των διαβατηρίων σήμανε συναγερμό στην Αντιτρομοκρατική, καθώς πάντα υπάρχει ο φόβος κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα να σχετίζονται με τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Από τις έρευνες, ωστόσο, δεν προέκυψε κάτι τέτοιο. Έτσι, αρμόδια στελέχη των διωκτικών Αρχών εκτιμούν πως ο ηλικιωμένος άνδρας αποτελεί μέλος κυκλώματος δουλεμπόρων και τα διαβατήρια μετά από πλαστογράφησή τους θα δίνονταν σε πρόσφυγες ή παράτυπους μετανάστες προκειμένου να ταξιδεύσουν σε ευρωπαϊκές χώρες. Ο 71χρονος είχε στις αποσκευές του έναν φούρνο μικροκυμάτων τον οποίο ήθελε να πάρει μαζί του στην Κωνσταντινούπολη που ήταν ο αεροπορικός προορισμός του.

Το χρονικό

Ο Σουηδός υπήκοος εντοπίστηκε στις 22:00 το βράδυ της Τρίτης, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αερολιμένα Αθηνών, στις αναχωρήσεις του «Ελ. Βενιζέλος» για να ταξιδεύσει αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη. Στον έλεγχο της οικιακής συσκευής που είχε στις αποσκευές του εντοπίστηκαν 31 διαβατήρια, τα οποία διαπιστώθηκε ότι ήταν γνήσια. Πέντε από τα ταξιδιωτικά έγγραφα ήταν Γαλλικά, δύο Σουηδίας, δύο Βελγίου, τρία Αιγύπτου, δύο Ηνωμένου Βασιλείου, δύο Ολλανδίας, τέσσερα Ισπανίας, δύο Βραζιλίας, και από ένα Ισραήλ, Ιταλίας, Γερμανίας, Αργεντινής, Βενεζουέλας, Αυστρίας, Ουγγαρίας, Λετονίας, Εσθονίας. Είχε επίσης, δύο ασυμπλήρωτες θεωρήσεις (visa schengen) Σουηδικών και Νορβηγικών αρχών. Όταν οι αστυνομικοί πληκτρολόγησαν τους αριθμούς διαβατηρίων στη βάση δεδομένων Schengen, διαπιστώθηκε ότι 15 από αυτά ήταν καταχωρημένα ως κλεμμένα. Άμεσα ενημερώθηκαν κλιμάκια της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας προκειμένου να ερευνήσουν και εκείνα την υπόθεση. Ο ηλικιωμένος άνδρας είχε στην κατοχή του ένα Σουηδικό διαβατήριο και μία ταυτότητα των Σουηδικών Αρχών όπως και ένα Ιρανικό διαβατήριο. Εντύπωσε προκάλεσε το γεγονός ότι είχε ένα κινητό τηλέφωνο με… ελληνικό αριθμό κλήσης και ένα ακόμη με σουηδικό.

Ο 71χρονος συνελήφθη κατηγορούμενος για παράβαση του κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης.