ΕΙΔΗΣΕΙΣ
10/03/2016 15:40 EET | Updated 10/03/2016 16:54 EET

Οι τρεις άξονες στους οποίους θα κινηθεί η δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

ASSOCIATED PRESS
NATO Secretary General Jens Stoltenberg, left, participates in a media conference with European Commission President Jean-Claude Juncker at EU headquarters in Brussels on Thursday, March 10, 2016. NATO Secretary General Jens Stoltenberg visited EU headquarters on Thursday to discuss the current migration crisis.(AP Photo/Virginia Mayo)

Τους τρεις άξονες στους οποίους θα κινηθεί η δράση του ΝΑΤΟ για το προσφυγικό στο Αιγαίο παρουσίασε από τις Βρυξέλλες ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε στην έδρα της Κομισιόν με τον πρόεδρό της, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γγ του ΝΑΤΟ διευκρίνισε πως ο πρώτος άξονας αφορά τη διεύρυνση στα ελληνικά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα των ζωνών δράσης της Συμμαχίας, σε συνεργασία με τη Frontex, επισημαίνοντας τον κομβικό ρόλο της Λέσβου.

Ο δεύτερος άξονας αφορά την ενίσχυση της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την Frontex μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών και προσωπικού ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ ενώ σε ό,τι αφορά τον τρίτο άξονα επισήμανε ότι στην επιχείρηση θα δραστηριοποιηθούν πέντε πλοία του ΝΑΤΟ καθώς και ελικόπτερα που βρίσκονται πάνω σε αυτά.

Σε ό,τι αφορά το αν θα επιστρέφονται στην Τουρκία οι άνθρωποι που διασώζονται από πλοία του ΝΑΤΟ ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι σε αυτό έχει συμφωνήσει και η Τουρκία, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εν προκειμένω θα λαμβάνονται υπόψη και οι κανόνες που ισχύουν στην χώρα του σκάφους της Συμμαχίας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του New Europe, από πλευράς του ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε τη σημασία των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι η συνεργασία μεταξύ Ε.Ε. και ΝΑΤΟ θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των παράνομων/ παράτυπων εισόδων, με καλύτερη διαχείριση και έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

«Το περιβάλλον ασφαλείας αλλάζει ταχύτατα, και τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ε.Ε. πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτή την κατάσταση» τόνισε ο κ. Γιούνκερ, συμπληρώνοντας ότι «έγινε προφανές ότι ισχυρότερη Ε.Ε. σημαίνει ισχυρότερο ΝΑΤΟ και ισχυρότερο ΝΑΤΟ σημαίνει ισχυρότερη Ε.Ε.».

Παράλληλα, υπογραμμίστηκε ότι υπάρχει αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Frontex, καθώς λαμβάνει χώρα ανταλλαγή αξιωματικών- συνδέσμων. Ακόμη, ο γγ του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι ήδη επιχειρούν δύο σκάφη στην περιοχή.

Περιπολίες στην ελληνοαλβανική μεθόριο

Στο μεταξύ, άνδρες της ιταλικής αστυνομίας θα περιπολούν από κοινού με Αλβανούς συναδέλφους τους στην ελληνοαλβανική μεθόριο για την αποτροπή διέλευσης προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών από την Ελλάδα με προορισμό την Ευρώπη μέσω Αδριατικής, μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου.

Η συμφωνία για μικτές περιπολίες επετεύχθη κατά την συνάντηση που είχαν πρόσφατα στην Ρώμη οι υπουργοί Εσωτερικών των δυο χωρών κ. Αντζελίνο Αλφάνο και Φαϊμίρ Ταχίρι και προβλέπει ιταλική βοήθεια σε προσωπικό και τεχνικά μέσα για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της μεθορίου με την Ελλάδα.

Πληροφορίες που μεταδίδουν ΜΜΕ των Τιράνων αναφέρουν ότι οι κοινές περιπολίες θα ξεκινήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα, ίσως και από το Σάββατο.