Πού υποχωρεί η κυβέρνηση για να κλείσει την αξιολόγηση. Ανασφάλεια για το Ασφαλιστικό

Πού υποχωρεί η κυβέρνηση για να κλείσει την αξιολόγηση. Ανασφάλεια για το Ασφαλιστικό
Sooc

Με νηστεία διαρκείας φαίνεται πως απειλούνται οι συνταξιούχοι αλλά και στο σύνολο τους οι φορολογούμενοι. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών σύμφωνα και με τις δύο πλευρές προχωρούν, με τους δανειστές να ανοίγουν όλα τα χαρτιά τους και την κυβέρνηση να υποχωρεί με στόχο να κλείσει την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει αισιοδοξία ότι είναι εφικτή μια «καταρχήν συμφωνία» έως τις 25 Μαρτίου, δηλαδή πριν την αναχώρηση των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων για τις εορτές των Πάσχα των Καθολικών. Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν το τέλος Απριλίου, όπως δήλωσε και ο επικεφαλής του Euro Working Group, Αυστριακός οικονομολόγος Τόμας Βίζερ.

Αυτό σημαίνει ότι μετάταξη την αναχώρηση των επικεφαλής τα τεχνικά κλιμάκια θα παραμείνουν στην Αθήνα προκειμένου να επιβλέψουν την σύνταξη του νομοσχεδίου που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή περί της 20 Απριλίου. Εάν έως τότε χρειαστεί οι επικεφαλής θα μπορούσαν να επιστρέψουν για μερικές μόνο ημέρες αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στις 15 Απριλίου.

Το πόσο εφικτή είναι η επίτευξη του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος θα κριθεί από σήμερα (Δευτέρα), που ξεκινά ο δεύτερο κύκλος διαπραγματεύσεων μετά την διακοπή των επαφών για μια ημέρα.

Το πρόγραμμα αναμένεται να είναι «φορτωμένο» από ραντεβού μεταξύ των δύο πλευρών με στόχο τις επόμενες εννέα ημέρες να γεφυρωθούν οι πολλές διαφορές που υπάρχουν. Αν και αξιωματούχοι οι οποίοι μετέχουν στη διαπραγμάτευση αναφέρουν ότι έχουν γίνει και από τις δύο πλευρές βήματα προσέγγισης, δεδομένο είναι ότι υπάρχουν ακόμα πολλά ανοιχτά μέτωπα.

Για παράδειγμα δεν έχει πέσει ακόμα στο τραπέζι το ύψος του δημοσιονομικού κενού, καθώς οι δανειστές περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το νέο Ασφαλιστικό και τις μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, προκειμένου να αποφασίσουν το ακριβές ύψος των μέτρων που θα χρειαστούν.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται η μάχη των δημοσιονομικών μεγεθών σχετικά με το αν η Ελληνική Οικονομία θα περάσει το 2016 στην ανάπτυξη, αλλά και την οριστική εικόνα που είχε η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015.

Πριν από αυτά όμως κυβέρνηση και δανειστές θα πρέπει να καταλήξουν στο τελικό σχέδιο για το φορολογικό και το Ασφαλιστικό, στο οποίο η Ελληνική πλευρά φαίνεται να κάνει υποχωρήσεις προκειμένου να επισπεύσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Συγκεκριμένα στο τραπέζι υπάρχουν:

Η μείωση του αφορολόγητου ορίου, με κυβερνητικό στέλεχος να παραδέχεται πως θα είναι επιτυχία αν μειωθεί 100-200 ευρώ η έκπτωση φόρου, γεγονός που αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το τελικό του ύψος.

Συμφωνία φαίνεται πως υπάρχει στις νέες φορολογικές κλίμακες με τους ελεύθερους επαγγελματίες να εντάσσονται σε αυτή των μισθωτών και συνταξιούχων, χωρίς όμως να δικαιούνται αφορολόγητο. Ωστόσο, οι δανειστές επιμένουν τα επιπλέον 200 εκατ. ευρώ από τα 800 εκατ. ευρώ που θέλουν να έρθουν στα κρατικά ταμεία να προκύψουν από τη μείωση του αφορολόγητου και όχι από την αύξηση του ανώτατου συντελεστή.

Εφόσον περάσει η πρόταση των δανειστών η κυβέρνηση θα έχει αναγκαστεί να υποχωρήσει από τους σχεδιασμούς της το επιπλέον φορολογικό βάρος να το σηκώσουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, με τον πήχυ να πέφτει χαμηλότερα.

Συμφωνία υπάρχει για την εισφορά αλληλεγγύης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά θα θα ενσωματωθεί στην κλίμακα των εισοδημάτων, καθώς θα παραμείνει αυτόνομη με ανώτατο συντελεστή 10% και κλιμακωτή φορολόγηση.

Από το νέο φορολογικό φαίνεται πως κερδισμένοι θα είναι οι αγρότες. Στις έως τώρα διαπραγματεύσεις υπάρχει συμφωνία να μην επιβληθούν οι νέοι συντελεστές 20% εφέτος και 26% το 2017.

Αντίθετα μεγαλύτερο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν για τα ενοίκια οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Η νέα κλίμακα θα έχει συντελεστές 15% από 11% έως τις 12.000 ευρώ και 35% από 33% για εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ. Παράλληλα στο τραπέζι παραμένει και η κυβερνητική πρόταση για ακόμα έναν συντελεστή 40% για τα εισοδήματα άνω των 45.000 ευρώ.

Ανασφάλεια για το Ασφαλιστικό

Ανοιχτό παραμένει το θέμα του Ασφαλιστικού, καθώς οι θεσμοί επιμένουν για γενναίες περικοπές και στις υφιστάμενες συντάξεις, γεγονός που θα «σπάσει» τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις δύο πλευρές χωρίζουν μέτρα περίπου 800 εκατ. ευρώ, με τους δανειστές να ζητούν περικοπή δαπανών και την κυβέρνηση να προτείνει αύξηση εσόδων από τις εισφορές.

Πληροφορίες από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα εισοδηματικών κριτηρίων στην καταβολή της Εθνικής Σύνταξης, ενώ παραμένουν ανυποχώρητη στα 284 ευρώ για το ύψος της.

Ανοιχτό ωστόσο παραμένει το θέμα της μεγαλύτερης ανταποδοτικότητας στις παροχές όσων έχουν από 25 ως 35 έτη ασφάλισης, όπως και η καταβολή της Εθνικής Σύνταξης στα 20 χρόνια ασφάλισης και όχι μετά από 15 όπως προβλέπει η ελληνική πρόταση.

Στο τραπέζι παραμένει και η προσωπική διαφορά με τους θεσμούς να περιμένουν διευκρινίσεις σχετικά με τις τεχνικές λεπτομέρειες του μηχανισμού επανϋπολογισμού των συντάξεων.

Δημοφιλή