ΔΙΕΘΝΕΣ
18/03/2016 04:10 EET | Updated 18/03/2016 04:10 EET

Προσωπάρχης της κυβέρνησης της Βραζιλίας ορκίστηκε ο Λούλα. Διαδηλώσεις έξω από το Προεδρικό Μέγαρο

ASSOCIATED PRESS
Brazil's former President Luiz Inacio Lula da Silva attends his swearing-in ceremony as the chief of staff, at the Planalto presidential palace, in Brasilia, Brazil, Thursday, March 17, 2016. Silva was sworn in as his successor’s chief of staff on Thursday. President Dilma Rousseff insisted Silva would help put the troubled country back on track and denounced attempts to oust her. (AP Photo/Eraldo Peres)

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ορκίστηκε ως προσωπάρχης στην κυβέρνηση της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, καθώς ένας δικαστής προσπάθησε να μπλοκάρει το διορισμό του, ενώ το Κογκρέσο έχει ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για την αποπομπή του, μέσα σε κλίμα βαθιάς πολιτικής κρίσης.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι συγκρούονταν με αριστερούς υποστηριχτές του Λούλα, έξω από το προεδρικό μέγαρο, όπου και ορκίστηκε.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η οξεία αντιπαράθεση μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης και των δικαστών που ερευνούν τις υποθέσεις διαφθοράς, ενώ περιστασιακοί αποκλεισμοί δρόμων έγιναν στο Σάο Πάολο και στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ο διορισμός Λούλα στη θέση του προσωπάρχη της κυβέρνησης εκτιμάται ότι έγινε για να του διασφαλίσει την ασυλία, καθώς οι εισαγγελείς τον κατηγορούν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και διαφθορά, σε σχέση με τις δραστηριότητες της πετρελαϊκής εταιρίας Petrobras.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)