Waks: H εταιρεία που έπεισε τους Έλληνες ότι τα κεριά δεν είναι πολυτέλεια αλλά καθημερινή χαρά

Waks: H εταιρεία που έπεισε τους Έλληνες ότι τα κεριά δεν είναι πολυτέλεια αλλά καθημερινή χαρά

Είναι σχεδόν μαγικό πώς μεταμορφώνεται ένας χώρος με το άναμμα μερικών κεριών. Όταν δε τα κεριά αυτά αναδίδουν και διακριτικά αρώματα, τότε η εμπειρία ολοκληρώνεται με τον καλύτερο τρόπο. Σκεφτείτε μόνο πόσο όμορφο είναι το να γυρνάτε μετά από μια κουραστική μέρα στο σπίτι και υπό το φως των κεριών να χαλαρώνετε στο σαλόνι σας.

Εάν είστε λάτρεις αυτή της μοναδικής αύρας που μπορούν να δώσουν τα κεριά, τότε θα χαρείτε πολύ εάν μάθετε ότι υπάρχει μία ελληνική εταιρεία που προσφέρει αμέτρητες επιλογές. H Waks ιδρύθηκε το 2005, σε μία εποχή που οι Έλληνες δεν είχαν συνηθίσει να ανάβουν κεριά σε καθημερινή βάση. Έκτοτε, συνεχίζει σταθερά και επιτυχημένα την πορεία της, προσηλωμένη στην ποιότητα και τη μοναδικότητα των προϊόντων της. Εκτός από τα γνωστά και αγαπημένα αρώματα, όπως βανίλια, γιασεμί και κανέλα, τα Waks Candles εκπλήσσουν και με περισσότερο ιδιαίτερα, όπως είναι η βροχή, το κομμένο γρασίδι και η σοκολάτα.

H Εύη Λαιμού, δημιουργός της εταιρείας, μίλησε στη HuffPost Greece για την ίδρυση της Waks, για τα υλικά και την παρασκευή των κεριών, αλλά και για την επιτυχία τους σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Πότε ιδρύθηκε η Waks και πώς προέκυψε η δημιουργία της;

To 2005 δημιουργήσαμε με τον αδελφό μου και κάποιους συνεργάτες μία παραγωγική μονάδα κεριών, (Ελληνική Εταιρία Κεριών Α.Ε.), η οποία θέλαμε να καλύψει το κενό που υπήρχε στην ελληνική αγορά για ποιοτικά, επώνυμα κεριά, τα οποία ονομάσαμε WAKS.

Πόσο εύκολο είναι να δημιουργήσει και να συντηρήσει κάποιος μια εταιρεία κεριών στην Ελλάδα; Ποια προβλήματα αντιμετωπίσατε και αντιμετωπίζετε ακόμη και σήμερα;

Τα περισσότερα προβλήματα αφορούν την παραγωγή, λόγω της δυσκολίας εισαγωγών πρώτων υλών εν μέσω των capital controls αλλά και τις συνεχείς αλλαγές στην νομοθεσία, που εξαντλούν την ενέργειά μας. Όμως, δεν εστιάζουμε στις δυσκολίες και παραμένουμε συνεπείς στην ποιότητά μας. Επειδή ο κόσμος μας υποστηρίζει, οι συνεργάτες και οι πελάτες μας, αντλούμε κι εμείς δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε να παράγουμε στην Ελλάδα.

Ποια είναι η φιλοσοφία της εταιρείας σας;

Να κατασκευάζουμε κεριά υψηλής ποιότητας και σχεδιασμού με σεβασμό στην αισθητική του πελάτη και στην υγεία του.

Από τι υλικά είναι παρασκευασμένα τα κεριά της Waks;

Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι πιστοποιημένα, από την ΕΕ, χωρίς προσμείξεις, και οι μέθοδοι φιλικές προς το περιβάλλον και σύμφωνες με τους κανονισμούς της EEC. Με τις σωστές πρώτες ύλες και την σωστή καύση βεβαίως εξασφαλίζεται η αργή διαδικασία καύσης. Το φιτίλι τους είναι από 100% βαμβάκι.

Που γίνεται η παρασκευή τους και ποια είναι η διαδικασία;

Τα περισσότερα είναι χειροποίητα , παρασκευάζονται στην Αθήνα, σε καλούπια. Παράλληλα έχουμε κάνει μία επένδυση σε μηχανoλογικό εξοπλισμό με μεγάλες δυνατότητες. Η μεγαλύτερη επένδυση όμως είναι στους καθημερινούς συναδέλφους και συνεργάτες μας, στους οποίους οφείλουμε και την σταθερή ποιότητά μας.

Πώς επιλέγετε ποια αρώματα θα βάλετε στα κεριά σας;

Αντλούμε την έμπνευσή μας από την καθημερινότητά μας και τις τάσεις της εποχής. Προτιμούμε τα καθαρά, διακριτικά, αλλά χαρακτηριστικά αρώματα.

Με ποια αρώματα ξεκινήσατε; Ποιες θεωρείτε πως είναι οι best seller μυρωδιές σας και ποιες θεωρείτε πως είναι οι περισσότερο πρωτότυπες;

Ξεκινήσαμε με 6 -8 αρώματα, όπως το patchouli, rain, rainforest, vanilla, jasmine & flowers και τώρα έχουμε 23 στην σειρά WAKS, 6 στην σειρά WAKS CLASSIC και 5 στην σειρά WAKS NATURE με τα αιθέρια έλαια. Τα πιο ιδιαίτερα είναι ο Υάκινθος, ο Βασιλικός και το Benzoin, που είναι από τον κορμό του φυτού στύραξ. Επίσης, το oak fire που μυρίζει αναμμένο τζάκι. Τα best sellers είναι το amber, fig leaf, fresh linen, apple & cinnamon, verbena, sweet fig & pomegranate.

Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από τις συσκευασίες σας και ποιος τις έχει σχεδιάσει;

Η συσκευασία των κεριών, που έχει διακριθεί στα βραβεία ΕΒΓΕ το 2009, θέλουμε να είναι λιτή και σύγχρονης αισθητικής. Έχουμε συνεργαστεί με το design shop και με την Μαρί Σωτήραλη καθώς και με το Κ2.

Τι πιστεύετε ότι προσφέρουν τα κεριά σε έναν χώρο;

Τα κεριά δημιουργούν μία χαλαρωτική ατμόσφαιρα η οποία δεν θέλουμε να είναι πολυτέλεια, αλλά μια απλή καθημερινή χαρά, γι αυτό προσπαθούμε να κρατάμε τις τιμές μας προσιτές.

Ποια ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στη δημιουργία της Waks;

Όταν ξεκινήσαμε το 2005 ο κόσμος δεν είχε συνηθίσει να ανάβει κεριά στο σπίτι του σε καθημερινή βάση. Τώρα που ο κόσμος έχει αγαπήσει τα κεριά η οικονομική κρίση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα δεν βοηθάει. Παρόλα αυτά, επειδή ο κόσμος μας εμπιστεύεται και ξέρει ότι έχουμε ένα προϊόν που έχει σωστή σχέση ποιότητας – τιμής, μας υποστηρίζει. Οπότε οι πωλήσεις μας είναι καλύτερες κάθε χρόνο.

Στην Ελλάδα που μπορούμε να βρούμε τα κεριά σας;

Στο κατάστημά μας στο Golden Hall, στο Graffito, στο Gant Home στην Γλυφάδα, στα Duty free shops, στο κατάστημα UNDICI στην Μύκονο και σε επιλεγμένα καταστήματα.

Έχετε κάνει άνοιγμα στο εξωτερικό; Εάν ναι, σε ποιες χώρες και πώς το καταφέρατε;

Ναι, λαμβάνοντας μέρος σε εκθέσεις στο εξωτερικό. Τώρα εξάγουμε στην Αγγλία, Αμερική, Κίνα, στην Γαλλία, Ελβετία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, και φυσικά στην Κύπρο.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Να επεκτείνουμε το δίκτυο διανομής μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Να δοκιμάσουμε νέους συνδυασμούς αρωμάτων , να δημιουργήσουμε νέα προϊόντα με όμορφες συσκευασίες.