ΕΙΔΗΣΕΙΣ
21/03/2016 18:59 EET | Updated 21/03/2016 19:38 EET

Μουζάλας: Η Ειδομένη μέσα στον επόμενο μήνα θα διαλυθεί όμορφα κι ωραία

sooc

«Η Ειδομένη μέσα στον επόμενο μήνα θα διαλυθεί όμορφα κι ωραία», διαβεβαίωσε από την Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος -απαντώντας σε σχετική με το Προσφυγικό επερώτηση της ΝΔ- χαρακτήρισε την Συμφωνία των Βρυξελλών «πάρα πολύ δύσκολη», ωστόσο την καλύτερη που μπορούσε να επιτευχθεί. Έτσι, κάλεσε τα κόμματα να συμπαραταχθούν με την κυβέρνηση, ώστε η Συμφωνία να επιτευχθεί «και να χαμηλώσουν οι τόνοι».

«Είχαμε στρατηγική η οποία εντέλει οδήγησε εδώ. Πρακτικά εμείς και η Γερμανία την υπερασπιστήκαμε. Δεν χρειάζονται αντιδικίες. Να βάλουμε πλάτη όλοι αυτή τη δύσκολη συμφωνία να μπορέσουμε να την προχωρήσουμε, πιθανώς σε αυτή την φάση είναι η μόνη λύση», κάλεσε ο Γιάννης Μουζάλας.

Απέναντι στην κριτική που άσκησαν οι επερωτώντες βουλευτές, αφού διαβεβαίωσε ότι τον επόμενο μήνα «η Ειδομένη θα διαλυθεί», επισήμανε ότι δεν είναι σε θέση να πει αν αυτό θα μπορούσε να συμβεί νωρίτερα, «πιθανώς και ναι», αλλά εξήγησε πως «αυτά τα πράγματα δεν γίνονται με μαγικά ραβδιά». Διαβεβαίωσε επίσης ότι το «κράτος είναι λίγο πιο δίπλα, λίγο πιο κάτω, έχουμε γιατρούς, καθαρό νερό, φτιάχνει θέσεις, ώστε να διαθέτει τα ελάχιστα που δικαιούνται οι πρόσφυγες, αλλά δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι στην Ειδομένη θα φτιάξουμε κάμπινγκ, θα φτιάξουμε ένα καινούργιο Καλαί, θα είναι μία πηγή ανωμαλίας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, χαρακτήρισε «λογικό» η αντιπολίτευση να έχει την άποψη ότι η κυβέρνηση είναι μια κακή κυβέρνηση και πρέπει να πέσει, αλλά επισήμανε πως είναι λάθος σε αυτή τη λογική να εντάσσει τα πάντα και να προσπαθεί να συμπιέσει εκεί ζητήματα του προσφυγικού.

«Είναι εθνικό θέμα. Καταλαβαίνω ότι η ΝΔ το αναγνωρίζει ως τέτοιο, αλλά πολλές φορές κάποιοι, όχι όλοι και όχι ο πρόεδρος της ΝΔ, λειτουργούν αλλιώς» πρόσθεσε, ωστόσο.

 

«Είναι μια καλή, αλλά δύσκολη συμφωνία»

Ειδικώς, για την συμφωνία με την οποία η χώρα μας γύρισε από την ΕΕ, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός τόνισε σε όλους τους τόνους πως «είναι μια καλή συμφωνία» και απευθυνόμενος προς την ΝΔ παραδέχθηκε πως «είναι μια πάρα πολύ δύσκολη συμφωνία, έχετε απόλυτο δίκιο σ’ αυτό» και αιτιολόγησε «κι είναι δύσκολη όποια κυβέρνηση και να ήταν επάνω, αφού οι δυνατότητες και τα προβλήματα του κρατικού μηχανισμού είναι δεδομένα».

«Είναι η καλύτερη που μπορούσαμε να πετύχουμε και είναι και ένα αποτέλεσμα της προσπάθειας που κάνουμε πολλούς μήνες» είπε, εξειδικεύοντας πως η συμφωνία «λέει επιτέλους ότι είναι η Τουρκία το πρόβλημα και λέει ότι επιτέλους το πρόβλημα πρέπει να λυθεί στην Τουρκία και δίνει επιτέλους -σταματώντας τους παράνομους δρόμους- έναν νόμιμο δρόμο, μικρό αλλά αποτρεπτικό από το να περάσουν το Αιγαίο και να έρθουν στην Ελλάδα».

Ξεκαθάρισε, ότι η συμφωνία επισημαίνει ότι μετεγκατάσταση από την Ελλάδα δικαιούνται όσοι είναι στην Ελλάδα μέχρι να αρχίσει η συμφωνία. Όλοι οι άλλοι θα φεύγουν με μετεγκατάσταση από την Τουρκία.

Όπως πρόσθεσε ο Γιάννης Μουζάλας, για να προχωρήσει δε αυτή, στον αποτρεπτικό ρόλο, λέει ότι όποιος πρόσφυγας ή μετανάστης έρχεται στην Ελλάδα παράνομα από την ημέρα που άρχισε η συμφωνία, όταν επιστρέψει στην Τουρκία θα μπει στο τέλος της ουράς.

«Αυτό είναι καλό για την χώρα μας, γιατί είναι ένα ισχυρό αποτρεπτικό μήνυμα και παρ’ ότι υπάρχουν ζητήματα σε επίπεδο δικαιωμάτων, η προσωπική μου άποψη και σοβαρών νομικών Ευρωπαίων, είναι πως αυτό κινείται μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας» ανέφερε, συμπληρώνοντας:

«Δίνει λοιπόν ένα ισχυρό αποτρεπτικό μήνυμα. Δεν κόβει την ελπίδα. Λέει ότι 72.000 άνθρωποι από την Τουρκία θα περάσουν στην Ευρώπη».

Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δήλωσε «απόλυτα πεπεισμένος» ότι «παρά τα ελαττώματά της αυτή η πολύ δύσκολη συμφωνία, που καλούμαστε να υλοποιήσουμε και που χρειάζεται να βοηθήσουν όλοι -είναι μια καλή συμφωνία και βοηθάει τη χώρα- αν πετύχει, βάζει την Τουρκία στην θέση που πρέπει να έχει, την καθιστά υπεύθυνη, όχι απαγορευτικά, αλλά δίνοντάς της κίνητρα. Επίσης, σημείωσε ότι ο τρόπος που θα εφαρμοστεί δεν θα αφαιρεί από κανέναν τις νομικές του δυνατότητες (την εξατομικευμένη αίτηση του ασύλου, την δυνατότητα της προστασίας όταν το άσυλο του παρασχεθεί).

Ως λάθη -είτε συνειδητά, είτε από παρεξήγηση- ο Γιάννης Μουζάλας χαρακτήρισε το ότι χαρακτηρίζεται «ένδειξη αποτυχίας η έλευση του ΝΑΤΟ και της Frontex», εξηγώντας πως έπρεπε να έρθει το ΝΑΤΟ, όταν τα πράγματα έφτασαν εκεί που δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς, όταν υπήρχε ένα τεράστιο «παιχνίδι απόδοσης ευθυνών» ενάντια στην Ελλάδα και την Frontex (διότι κατηγορώντας την Ελλάδα για αφύλακτα σύνορα κατηγορούσαν και την Φρόντεξ). Ο αναπληρωτής υπουργός, αναγνώρισε πως δεν είχε αποτέλεσμα στην αποτροπή των προσφυγικών ροών, είχε όμως το αποτέλεσμα ότι το «παιχνίδι απόδοσης ενοχών» καταρρίφθηκε και το βάρος έπεσε στην Τουρκία.

«Οι ροές είναι από την Τουρκία και πρέπει να σταματούν στην Τουρκία» είπε και ζήτησε «μην φορτώνετε όμως, την πιθανή αποτυχία του ΝΑΤΟ στην κυβέρνηση, φορτώστε τη στο ΝΑΤΟ».

Αναφορικά με την Φρόντεξ ο Γιάννης Μουζάλας έκανε λόγο για αδυναμία της Ευρώπης να ανταπεξέλθει στα ζητήματα που «μαζί έχουμε να λύσουμε, αλλά πρόσθεσε την πεποίθησή του ότι «εν τέλει μαζί θα τα λύσουμε».

Επισήμανε ότι η Αμυγδαλέζα ποτέ δεν έκλεισε, είναι εν λειτουργία με πολύ λιγότερο κόσμο, όπως και η Κόρινθος.

Απαντώντας στην κριτική των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση είπε ποτέ «ανοίξαμε και σας περιμένουμε» και καταλόγισε στην ΝΔ ότι στην προσπάθειά της να χτυπήσει την κυβέρνηση, την υπερτιμά.

«Δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, που έφερε βιολιά, νταούλια κι έλεγε ″ελάτε σας παρακαλούμε, ήταν κράτη της Ευρώπης, ήταν κόμματα που είσαστε μαζί στο ίδιο κόμμα στην Ευρώπη. Αν νομίζετε πως ό,τι βλακεία και να κάνω ό,τι λάθος, θα με ακολουθήσουν 850.000 κόσμος, νομίζω ότι εκτιμάτε λάθος τις δυνατότητές μου. Κι όσο κι αν κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να λέτε συγχρόνως ότι υπήρξε αυτή η αναντιστοιχία από την Ευρώπη, η οποία άνοιξε στην αρχή και μετά, μέσα στον πανικό της έκλεισε» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, δήλωσε πως υπήρξαμε πολύ προσεκτικοί στην διασφάλιση των συνθηκών ασφάλειας, κάτι το οποίο, διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί, όπως και στο να μην υπάρξουν υγειονομικά προβλήματα διαβεβαιώνοντας πως όπου εντοπίζονται ζητήματα λύνονται και προσθέτοντας «θα το φτιάξουμε δίνουμε σχήμα στο χάος».

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες στην εκταμίευση των κονδυλίων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η ροή των χρημάτων ξεκίνησε και θα συνεχιστεί. Χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή» την πρόταση του βουλευτή της ΝΔ, Νίκου Παναγιωτόπουλου, για κάλυψη των δαπανών των ΟΤΑ προς τους πρόσφυγες και δεσμεύτηκε ότι θα την εξετάσει εντός της εβδομάδας.

Τι είπε για τους Τούρκους αξιωματικούς

Η παρουσία Τούρκων αξιωματικών στην Ελλάδα είναι στο πλαίσιο μιας διεθνούς πρακτικής ανάμεσα στις χώρες που ανταλλάσσουν πρόσφυγες, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας απαντώντας στη Βουλή, στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κουμουτσάκο, που είχε θέσει νωρίτερα θέμα νομικού πλαισίου εντός του οποίου θα ενταχθούν οι Τούρκοι αξιωματούχοι.

Οι αξιωματούχοι αυτοί είναι συνήθως αστυνομικοί και δεν έχουν σχέση με το στρατό είπε ο κ. Μουζάλας.

«Μετράνε εάν αυτοί που μπήκανε είναι αυτοί που φεύγουν και προστίθενται άλλοι που είχαν μπει από αλλού και εμείς στη δική τους την ακτή μετράμε εάν αυτοί που ήρθανε είναι όλοι όσοι μπήκανε στην Τουρκία» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ενώ αναφερόμενος στην αναφορά του κ. Κουμουτσάκου στην τουρκοκυπριακή προέλευση ενός αξιωματούχου, είπε 'ότι, «έχετε λάθος ενημέρωση για τον Τούρκο αξιωματικό με βάση την ενημέρωση που είχα».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)