ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
23/03/2016 11:35 EET | Updated 24/03/2016 13:15 EET

Κριτική στους τεχνοκράτες του ΔΝΤ από το ΥΠΟΙΚ: Έχουν ιδεοληψίες και στοιχεία ανακριβή

SOOC

Χωρίς περιστροφές και χωρίς διπλωματική γλώσσα, η κυβέρνηση δια στόματος του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στους τεχνοκράτες του ΔΝΤ, κατηγορώντας το όχι απλώς για «τρικλοποδιές» αλλά για ιδεοληψία και χρήση λανθασμένων στοιχείων.

«Έχουν ιδεοληψίες και τα στοιχεία τους είναι ανακριβή» τόνισε χαρακτηριστικά ο Φ. Κουτεντάκης, βάζοντας στο στόχαστρο το ΔΝΤ, το οποίο κατά την κυβέρνηση είναι υπεύθυνο για την καθυστέρηση στην αξιολόγηση και ακολούθως για τις συνθήκες ασφυξίας που δημιουργούνται στην οικονομία. «Η τακτική των δόσεων με το σταγονόμετρο είναι συμπεριφορά Σάιλοκ» υπογράμμισε ο Γ.Γ. του υπουργείου Οικονομικών, βάζοντας στο κάδρο και τους Ευρωπαίους, οι οποίοι αν και συμφώνησαν το καλοκαίρι για εκταμίευση κονδυλίων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, έκτοτε σφυρίζουν αδιάφορα, φτάνοντας στο σημείο να προτείνουν πάλι την καθυστέρηση μισθών- συντάξεων αν. ζορίζονται τα κρατικά ταμεία!!!

«Τους το έχουμε πει. Δεν τίθεται ζήτημα να μην πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Αν φτάσουμε ποτέ εκεί- και δεν είμαστε κοντά- μπορεί να μην πληρώσουμε Χρέος», τόνισε ο Φ. Κουτεντάκης, αποκαλύπτοντας ότι ακόμα και τώρα, στα τεχνικά κλιμάκια, υπάρχουν κάποιοι τεχνοκράτες που επιμένουν στη λογική των καθυστερήσεων στις εσωτερικές πληρωμές, προκειμένου να πληρώνονται κανονικά τόκοι και χρεολύσια.

«Η λογική τους είναι η ίδια. Θέλουν να φτάσεις στο χείλος του γκρεμού, να φτάσεις στο αμήν», υποστήριξε ο Γ.Γ., συμπληρώνοντας ότι αν και τώρα δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος στα ταμειακά διαθέσιμα, η κατάσταση εξ ορισμού (σ.σ. η μη καταβολή δόσεων) δεν μπορεί να συνεχίζεται επ' αόριστον. «Τους λέμε ότι αυτή η αβεβαιότητα (σ.σ. η μη εκταμίευση πόρων για την πληρωμή των οφειλών του Δημοσίου) κοστίζει ακριβά στην πραγματική οικονομία αλλά κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και μας κάνουν συστάσεις για το ποιες δαπάνες πρέπει να κόψουμε», τόνισε ο ίδιος.

Ως προς τις διαπραγματεύσεις για το περιβόητο δημοσιονομικό «κενό», ο Γ.Γ. εξαπέλυσε νέα επίθεση στο ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι αν και το 2015 έχει «κλείσει», με ανεπίσημο πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 0,2%, οι τεχνοκράτες του Ταμείου επιμένουν για πρωτογενές έλλειμμα 0,6%- δηλαδή περίπου 1,5 δις ευρώ διαφορά- χωρίς να εξηγούν το πού βασίζουν αυτές τις εκτιμήσεις. Ως προς την ουσία, «κενό» για το 2016 υπάρχει, αλλά σύμφωνα με την ελληνική πλευρά οφείλεται στην υποαπόδοση ή στη μη απόδοση μέτρων που έχουν συμφωνηθεί. Από την άλλη πλευρά, οι καλλίτερες μακροοικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις του 2015 έχουν θετική επίπτωση (carry over) στη φετινή χρονιά, η οποία αποτελεί, όμως, ακόμα αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Το μόνο σίγουρο- όσο μπορεί να είναι κανείς σίγουρος όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση- είναι ότι οι αλλαγές στη φορολογία δεν θα έχουν αναδρομικό χαρακτήρα κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι έσοδα 180 εκατ. ευρώ από τα ενοίκια και τους αγρότες, θα πρέπει να καλυφθούν από άλλες πηγές.