ΕΙΔΗΣΕΙΣ
27/03/2016 17:57 EEST | Updated 27/03/2016 18:20 EEST

Προς μετωπική σύγκρουση στη Βουλή την Τρίτη - Τα θέματα Δικαιοσύνης στο επίκεντρο της προ ημερησίας

SOOC

Μετά την αναβολή της περασμένης εβδομάδας εξαιτίας του διπλού τρομοκρατικού χτυπήματος στις Βρυξέλλες η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για θέματα Δικαιοσύνης θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή την Τρίτη το απόγευμα σε κλίμα οξείας αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επιτεθούν ο ένας στον άλλον για θέματα διαπλοκής, διαφθοράς αλλά και την κατάσταση η οποία επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αυγή» η κυβέρνηση και οι συναρμόδιοι υπουργοί Παρασκευόπουλος, Παππάς θα προσέλθουν στη συζήτηση με φακέλους για συνολικά 8 θέματα. Λίστα Μπόργιανς, λίστα Λαγκάρντ, δάνεια εκδοτικών και άλλων επιχειρήσεων, σχετικές τροπολογίες, ρυθμίσεις απαλλαγής από ποινικές ευθύνες και παρεμβάσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης. Η Συγγρού, από την πλευρά της, είναι αποφασισμένη να αναδείξει την ''παραφωνία'' να προηγηθεί η προ ημερησίας, της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όπου η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης καλείται να δώσει πειστικές απαντήσεις στις καταγγελίες για παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης και των δικαστικών λειτουργών.

Η κυβέρνηση αναμένεται να παράσχει στήριξη στον κ. Παπαγγελόπουλο και να επιτίθεται στην αξιωματική αντιπολίτευση για συγκάλυψη σε υποθέσεις διαφθοράς. Την ίδια στιγμή, με ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση του κ. Μητσοτάκη σε μία κίνηση-τακτικής, όπως την χαρακτηρίζουν πολλοί από πλευράς κυβέρνησης, για απορρύθμιση των εσωτερικών ισορροπιών του κόμματος της ΝΔ αφού ο κ. Παπαγγελόπουλος υπήρξε πρώην εισαγγελέας και πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί κυβερνήσεως Καραμανλή.

Ήδη η ατμόσφαιρα στο πολιτικό σκηνικό είναι οξυμένη έπειτα (και) από το δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» με αφορμή το οποίο η Όλγα Γεροβασίλη κάλεσε τον Γιώργο Κουμουτσάκο να δώσει εξηγήσεις σε ό,τι αφορά στην υπόθεση με το κύκλωμα εκβιαστών. Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κάνοντας λόγο σε ανακοίνωσή του για «γκεμπελικής έμπνευσης, χονδροειδής απόπειρα σύνδεσης παντελώς άσχετων πραγμάτων» αποφάσισε να προχωρήσει σε κατάθεση αγωγής κατά της κυβερνητικής εκπροσώπου, όπως ανακοίνωσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Στην κόντρα των δύο συμμετείχε τελικά και το Γραφείο του πρωθυπουργού το οποίο με ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι «εδώ και ένα μήνα η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας παριστάνει τον ''Κινέζο'' στο μπαράζ των δημοσιευμάτων τα οποία αποκαλύπτουν την έμμισθη σχέση του κόμματος με τους κατηγορούμενους για εκβιασμούς». Υπογράμμισε δε, ότι μαζί με την αγωγή ο κ. Κουμουτσάκος «θα πρέπει να προσκομίσει και όλα τα τιμολόγια – τόσο αυτά που έχουν δημοσιευθεί όσο και αυτά που δεν έχουν δημοσιευθεί – και αφορούν τις έμμισθες σχέσεις της ΝΔ με τους κατηγορούμενους για την υπόθεση των εκβιαστών». Η κ. Γεροβασίλη επέστρεψε και την Κυριακή στο ζήτημα με ανάρτησή της στο Twitter με την οποία ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει ένα πολιτικό πρόβλημα για τη ΝΔ να εμφανιστεί ως προσωπική της διένεξη με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ.

Ειδικότερα αναφέρει,

Στην τελευταία ανάρτηση της κυβερνητικής εκπροσώπου η απάντηση δεν άργησε να έρθει επίσης μέσω Twitter αλλά αυτή τη φορά από τον κ. Μακάριο Λαζαρίδη ο οποίος της έγραψε:

Παράλληλα, το πολιτικό θερμόμετρο είναι ήδη στα ύψη μετά τις αλλεπάλληλες εξελίξεις στο προσφυγικό με την αξιολόγηση να προσπαθεί να κλείσει το συντομότερο και τη διάθεση για συναίνεση να έχει χαθεί. Ο κ. Τσίπρας θέλοντας να υπεραμυνθεί του κυβερνητικού έργου θα εκφράσει την αισιοδοξία του τόσο ότι η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί έως το Πάσχα ενώ αναμένεται να επισημάνει ότι η κατάσταση στο προσφυγικό αναμένεται να ομαλοποιηθεί. Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του θα προσπαθήσει να αναδείξει τις αδυναμίες σε αυτό που χαρακτηρίζουν στη Συγγρού ως κυβερνητικό αλαλούμ σε ό,τι αφορά θέματα ασφάλειας και διαχείρισης προσφύγων. Ήδη άλλωστε έχει διατυπώσει τους προβληματισμούς του σε επιστολή του προς τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ζητώντας προ ημερησίας για τα ζητήματα αυτά εκφράζοντας την ανησυχία του σχετικά με την υλοποίηση της πρόσφατης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.