ΔΙΕΘΝΕΣ
28/03/2016 12:40 EEST | Updated 28/03/2016 12:43 EEST

FAZ: Σε αναζήτηση νέων δρομολογίων οι διακινητές: Ενεργοποιούν τη Μεσογειακή οδό

sooc

Σε αναζήτηση νέων δρομολογίων προκειμένου να μεταφέρουν τους πρόσφυγες προσανατολίζονται πλέον οι διακινητές, έπειτα και από το κλείσιμο της λεγόμενης «Βαλκανικής Οδού». Οι διαδρομές θα περιλαμβάνουν τη λεγόμενη «Μεσογειακό Οδό» και αναμένεται να κορυφωθούν από τον Απρίλιο και μετά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), οι διακινητές προετοιμάζονται για την ενεργοποίηση των εναλλακτικών διαδρομών μέσω της ανατολικής Μεσογείου προς την ιταλική χερσόνησο, ενώ στο χάρτη τους φαίνεται ότι μπαίνει και η Ισπανία. Όπως αναφέρει η εφημερίδα οι νέες διαδρομές των διακινητών θα ξεκινούν από την Τουρκία και την Ελλάδα και θα οδηγούν στη Ιταλία, μέσω της Μεσογείου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από τα προφίλ των διακινητών στο facebook, τα σκάφη των διακινητών θα ξεκινούν από την Αττάλεια και τη Μερσίνη, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπως επίσης και η Αττική.

Οι «ταρίφες» των διακινητών θα κυμαίνονται από 3.000 έως 5.000 ευρώ, ενώ είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιούνται και δύο δρομολόγια ανά εβδομάδα, με τους πρόσφυγες να λαμβάνουν οδηγίες να παραμένουν κρυμμένοι κάτω από το κατάστρωμα μέχρι να βρεθούν σε διεθνή ύδατα.

Κλειστά τα σύνορα της ΠΓΔΜ μέχρι τα τέλη του έτους

Στο μεταξύ, η Βουλή της ΠΓΔΜ αποφάσισε σήμερα Δευτέρα να κρατήσει τα σύνορά της κλειστά μέχρι και τα τέλη του έτους, με τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Ζόραν Γιόλεφσκι, να υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο κρίνεται απαραίτητο λόγω των αυξημένων προσπαθειών από μετανάστες να εισέλθουν και να διασχίσουν το έδαφος της χώρας.

Να σημειωθεί ότι κατά της παράτασης του κλεισίματος των συνόρων μέχρι τα τέλη του έτους, τάχθηκε το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, με το επιχείρημα ότι ο νόμος για τη διαχείριση κρίσεων δεν προβλέπει αυτή τη δυνατότητα και ότι μέχρι τις 15 Ιουνίου υπάρχει επαρκής χρόνος προκειμένου να φανεί πως θα λειτουργήσει στην πράξη η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.

Μειώθηκαν οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο

Σε ότι αφορά τη ροή των προσφυγικών ροών από τα νησιά του Αιγαίου προς το λιμάνι του Πειραιά για σήμερα Δευτέρα, αυτές εμφανίζονται μειωμένες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρωί κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», μεταφέροντας μόνο 17 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.