ΔΙΕΘΝΕΣ
29/03/2016 05:01 EEST | Updated 29/03/2016 10:54 EEST

Κύπρος: Ελευθερώθηκαν οι όμηροι. Παραδόθηκε ο αεροπειρατής. Θρίλερ με την ταυτότητα τα αιτήματα και την ψυχολογική κατάσταση του

STR via Getty Images
An Egypt Air Airbus A-320 sits on the tarmac of Larnaca aiport after it was hijacked and diverted to Cyprus on March 29, 2016. / AFP / STR (Photo credit should read STR/AFP/Getty Images)

Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Egypt Air στο αεροδρόμιο Λάρνανας έγινε γύρω τις 08:50 το πρωί. Το Airbus A320 εκτελούσε εσωτερική πτήση στην Αίγυπτο και λίγο μετά τις 8:20 το πρωί εισήλθε στο FIR Λευκωσίας, ζητώντας να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας λόγω αεροπειρατείας.

Οι πρώτες πληροφορίες για την πτήση MS181 μιλούσαν για έναν αεροπειρατή, ο οποίος λίγο πριν τις 10 το πρωί άρχισε να απελευθερώνει επιβάτες. Ο αεροπειρατής απείλησε να ανατινάξει τη ζώνη με εκρηκτικά που φορά ενώ η αστυνομία έλαβε εντολή να μείνει μακριά από το αεροσκάφος.

Λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό ότι ο αιγύπτιος αεροπειρατής είναι καθηγητής Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας.Ζήτησε να δει την κύπρια πρώην σύζυγό του Μαρίνα Παράσχου και είναι από την Ορόκλινη.

Ενημέρωση και προς τους δημοσιογράφους έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας πως "κάναμε το άπαν για να είναι όλοι ασφαλείς". Σε ερώτηση για τον λόγο που εξελίχθηκε η αεροπειρατεία, είπε ότι το περιστατικό δεν έχει να κάνει με την τρομοκρατία και απάντησε για το αν έχει να κάνει με μια γυναίκα λέγοντας ότι, "όλα έχουν να κάνουν με μια γυναίκα".

Τι ξέρουμε μέχρι τώρα:

Αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών τύπου Airbus A320 που πραγματοποιούσε την πτήση MS-181 από Αλεξάνδρεια προς Κάιρο, πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Λάρνακας λόγω αεροπειρατείας, με τον πιλότο να επικαλείται έλλειψη καυσίμων.

Ο συνολικός αριθμός των επιβαινόντων ήταν 72 άτομα.

Αμέσως στήθηκαν κέντρα διαχείρισης κρίσεως, ένα στον αερολιμένα Λάρνακας και ένα στο Αρχηγείο της Αστυνομίας, με τις Αρχές να κινητοποιούνται άμεσα προς αποκλιμάκωση της κρίσης.

Ο αεροπειρατής, Ibrahim Samaha ετών 59, ζήτησε επιτακτικά το αεροσκάφος να συνδεθεί με σκάλες, προκειμένου να αρχίσει να απελευθερώνει σταδιακά τους επιβάτες.

Πληροφορίες από διεθνή μέσα έκαναν λόγο για αεροπειρατή ζωσμένο με εκρηκτικά.

Από το αεροπλάνο αποβιβάστηκαν όλοι οι επιβάτες εκτός από το το πλήρωμα, τον αεροπειρατή και λίγοι ακόμα επιβάτες.

Ο αεροπειρατής απαίτησε να παραδοθεί τετρασέλιδη επιστολή γραμμένη στα Αραβικά σε Κύπρια γυναίκα, κάτοικο του χωριού Ορόκλινης στην Επαρχία Λάρνακας η οποία φέρεται να είναι πρώην σύζυγος του δράστη με την οποία έχει αποκτήσει 4 παιδιά.

Οι Αρχές επικοινώνησαν με την Κύπρια γυναίκα την οποία μετέφεραν στο αεροδρόμιο προκειμένου να συνομιλήσει με τον δράστη. Μαζί της έχει ένα ανήλικο παιδί.