ΔΙΕΘΝΕΣ
29/03/2016 10:50 EEST | Updated 29/03/2016 10:50 EEST

«Σκάνδαλο» ο διπλασιασμός της αμοιβής του επικεφαλής της Peugeot Citroën. Ξεπερνά πλέον τα 5εκατ. ευρώ

ERIC PIERMONT via Getty Images
Carlos Tavares, chairperson of the managing board of French carmaker PSA Peugeot Citroen, presents the name of the new group's strategic plan, 'Push to Pass', during the group's 2015 results presentation on February 24, 2016 at PSA headquarters in Paris. / AFP / ERIC PIERMONT (Photo credit should read ERIC PIERMONT/AFP/Getty Images)

Διαμάχη έχει ξεσπάσει στη Γαλλία για την αμοιβή του επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας PSA Peugeot Citroën, η οποία σχεδόν διπλασιάστηκε το 2015 ξεπερνώντας πλέον τα 5 εκατ. ευρώ.

Οι αποδοχές του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου Κάρλος Ταβάρες ανήλθαν πέρυσι στα 5,24 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή. Η αμοιβή του είναι διπλάσια σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όταν είχε αυξηθεί σχεδόν στα 2,75 εκατ. ευρώ.

Το γαλλικό κράτος, που κατέχει το 13,68% της PSA, μάταια εξέφρασε την αντίθεσή της σε αυτή την αύξηση, θεωρώντας την «επιζήμια», όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Τα συνδικάτα από την πλευρά τους μίλησαν για σκάνδαλο. Ο Ζαν-Πιερ Μερσιέ από τη CGT δήλωσε εξοργισμένος που ο Ταβάρες «τόλμησε να διπλασιάσει την αμοιβή του» το 2015, κάτι που του επέτρεψε να αγγίξει «τα 14.500 ευρώ την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων του Σαββάτου και της Κυριακής, ενώ οι εργαζόμενοι έλαβαν μια γενική αύξηση των μισθών τους κατά 8 ευρώ καθαρά το μήνα» για το 2016.

«Η αμοιβή του μπορεί να φαίνεται σημαντική για πολλούς ανθρώπους, το γνωρίζω αυτό, αλλά δεν είναι καθόλου δυσανάλογη» σε σχέση με αυτή άλλων επικεφαλής, δήλωσε ο Λουίς Γκαλουά, πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της PSA. Αυτή η αμοιβή είναι το αποτέλεσμα «της τεράστιας επιτυχίας της ανάκαμψης της εταιρίας (..) πολύ γρηγορότερα απ’ ό,τι αναμενόταν», εξήγησε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)