ΕΙΔΗΣΕΙΣ
30/03/2016 07:22 EEST

Βρέθηκε η μυστική συνταγή του Ισαάκ Νεύτωνα που θα έκανε τα πάντα χρυσάφι

GraphicaArtis via Getty Images
Engraving of Sir Isaac Newton by Burnet Reading, after a painting by Sir Peter Lely, 1799. Portrait depicts Isaac Newton at the time he was granted a degree at Trinity College in 1677. (Illustration by GraphicaArtis/Getty Images)

Μια αλχημική πραγματεία του 17ου αιώνα του Ισαάκ Νεύτωνα, που ήταν θαμμένη σε μια ιδιωτική συλλογή για δεκαετίες αποκαλύπτει το βασικό συστατικό της "φιλοσοφικής λίθου" με την οποία είναι δυνατό να μετατραπούν τα πάντα σε χρυσό.

Η "φιλοσοφική λίθος" ήταν μια μυθική ουσία που οι αλχημιστές πίστευαν ότι είχε μαγικές ιδιότητες και θα μπορούσε ακόμη να βοηθήσει τους ανθρώπους να επιτύχουν την αθανασία.

Το χειρόγραφο δημοπρατήθηκε από την Bonhams στην Πασαντένα της Καλιφόρνια, στις 16 Φεβρουαρίου και το Chemical Heritage Foundation - Ίδρυμα Χημικής Κληρονομιάς (CHF) στη Φιλαδέλφεια το αγόρασε, σύμφωνα με δημοσίευμα του CBS.

Το κείμενο θα είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή για όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία της σύγχρονης χημείας, σύμφωνα με τον επιμελητή σπάνιων βιβλίων James Voelkel.

Η αλχημική πραγματεία του Νεύτωνα, είναι στην πραγματικότητα αντίγραφο στα λατινικά των σημειώσεων ενός αλχημιστή, με την ονομασία "Προετοιμασία για την κατασκευή του "Φιλοσοφικού υδράργυρου" όπου και περιγράφεται λεπτομερώς η δημιουργία του.

Ο "φιλοσοφικός υδράργυρος" ήταν το βασικό συστατικό της "φιλοσοφικής λίθου" και θεωρείται ότι χρησιμοποιούνταν για τον διαχωρισμό των μετάλλων και την επανασύστασή τους σε ότι μέταλλο επιθυμούσε κανείς, σημειώνει ο James Voelkel, μελετητής αρχαίων βιβλίων.

Η πραγματεία περιλαμβάνει εκτός της συνταγής παρασκευής του "φιλοσοφικού υδραργύρου" και τουλάχιστον έναν πείραμα αλχημίας του ίδιου του Νεύτωνα.