ΔΙΕΘΝΕΣ
30/03/2016 10:42 EEST | Updated 30/03/2016 10:43 EEST

Αποσύρεται σχέδιο περί αφαίρεσης της γαλλικής υπηκοότητας από τα άτομα που καταδικάζονται για τρομοκρατία

ASSOCIATED PRESS
French President Francois Hollande leaves after delivering a speech at the Versailles castle, west of Paris, Monday, Nov.16, 2015. French President Francois Hollande is addressing parliament about France's response to the Paris attacks, in a rare speech to lawmakers gathered in the majestic congress room of the Palace of Versailles. (Philippe Wojazer, Pool via AP)

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι δεν θα προχωρήσει στο σχέδιό του για την αναθεώρηση του Συντάγματος, κατά την οποία θα περιλαμβανόταν σε αυτό ρήτρα που θα επέτρεπε την αφαίρεση της γαλλικής υπηκοότητας από αυτούς που θα καταδικάζονταν για τρομοκρατία, καθώς το κοινοβούλιο δεν συμφώνησε στο μέτρο αυτό.

«Κάποια μέρη της αντιπολίτευσης ήταν εχθρικά σε μια αναθεώρηση του Συντάγματος. Εκφράζω τη λύπη μου γι' αυτήν τη στάση», δήλωσε ο Ολάντ έπειτα από εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Μετά τη διαπίστωση ότι η Εθνοσυνέλευση, της οποίας ηγείται η αριστερά, και η Γερουσία, στην οποία την πλειοψηφία έχει η δεξιά, «δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν πάνω σε ένα κείμενο» και «ένα μέρος της αντιπολίτευσης ήταν εχθρικό σε οποιαδήποτε συνταγματική αναθεώρηση», «αποφάσισα να κλείσω τη συζήτηση», σημείωσε ο πρόεδρος Ολάντ.

Η απόσυρση του σχεδίου αυτού φέρνει σε πολύ δυσάρεστη θέση τον σοσιαλιστή πρόεδρο της Γαλλίας, ο οποίος το είχε ανακοινώσει σε ομιλία που είχε απευθύνει στο κοινοβούλιο μόλις τρεις ημέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι που είχαν προκαλέσει το θάνατο 130 ανθρώπων.

Η πρωτοβουλία αυτή είχε ωστόσο διχάσει τους βουλευτές και είχε προκαλέσει μήνες έντονων διαξιφισμών όσον αφορά ένα, σύμφωνα με τους επικριτές του, ανεπαρκές και καθαρά συμβολικό μέτρο.

Επίσης εγκαταλείφθηκε και το σχέδιο του Ολάντ να εγγραφούν στο Σύνταγμα οι κανόνες για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)