ΕΙΔΗΣΕΙΣ
30/03/2016 05:44 EEST | Updated 30/03/2016 05:44 EEST

Η WSJ στα κυκλώματα των διακινητών σε Πειραιά και πλατεία Βικτωρίας: Οι τιμές, τα μέσα, οι προορισμοί

Sooc

Σε κέντρα δράσης των διακινητών έχουν μετατραπεί το λιμάνι του Πειραιά και η πλατεία Βικτωρίας στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal με τίτλο: «Μέσα στο εμπόριο διακίνησης μεταναστών: Η ελευθερία ξεκινά με 1.000 ευρώ».

Το κλείσιμο των συνόρων με την ΠΓΔΜ ευνοεί τις «μπίζνες» των 15 δικτύων παράνομης διακίνησης που, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, συχνάζουν στα διάφορα εστιατόρια με άρωμα ανατολής στο κέντρο της Αθήνας.

«Το κλείσιμο των συνόρων, ολοκληρωμένο με συρμάτινους φράχτες που φυλάσσονται από αστυνομικούς, έχει αποκλείσει περίπου 50.000 μετανάστες στην Ελλάδα. Πολλοί είναι απεγνωσμένοι να φύγουν, όμως φοβούνται να γυρίσουν. Για αυτούς που έχουν μερικά χρήματα ακόμη, οι διακινητές είναι τώρα η καλύτερη ελπίδα».

Το δημοσίευμα επικαλείται την μαρτυρία του Ορέστη Παπαδόπουλου, ιδιοκτήτη περιπτέρου, ο οποίος κάνει λόγο για «μπαζάρ ανθρώπων» στην πλατεία Βικτωρίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμα και όταν παρεμβαίνει η αστυνομία, τα κυκλώματα απλά μετακινούνται λίγο παρακάτω για να συνεχίσουν τις συναλλαγές τους.

Εκτός όμως από τις μαρτυρίες των κατοίκων, η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται τις μαρτυρίες και ενός διακινητή, του Αλί από το Αφγανιστάν, ο οποίος «ειδικεύεται στην παράνομη διακίνηση Αφγανών και Ιρακινών». Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι «πολύ χαρούμενος», καθώς 30 Αφγανοί πελάτες του μόλις έφτασαν στη Γερμανία. Αυτό σημαίνει ότι κέρδισε περίπου 54.000 ευρώ. Η τιμή φτάνει τα 4.700 ευρώ.

Λίγο παρακάτω, σε ένα καφέ που συχνάζουν μετανάστες, οι δημοσιογράφοι της WSJ συνάντησαν τον 22χρονο Αράς που ξέφυγε από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και ονειρεύεται να σπουδάσει πληροφορική στη Γερμανία. Ο ίδιος σκέφτεται να πληρώσει κάποιον διακινητή για να τον βοηθήσει να φτάσει στον προορισμό του, όμως δεν έχει πολλά χρήματα. Οι διακινητές του ζήτησαν 1.800 ευρώ για να φτάσει στη Γερμανία οδικώς και 1.200 για να φτάσει στην Ιταλία με το καράβι.

Η πιο φτηνή λύση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι να κρυφτεί κάποιος σε ένα φορτηγό με φρούτα ή άλλα προϊόντα με κατεύθυνση την Ιταλία, Η τιμή κυμαίνεται στα 1.000 με 1.200 ευρώ. Παρόλα αυτά, λίγοι πρόσφυγες και μετανάστες θέλουν να ζητήσουν άσυλο στη γειτονική μας χώρα.

Το δημοσίευμα αναφέρεται ακόμα και στους διακινητές που μεταφέρουν τους πρόσφυγες στους προορισμούς τους αεροπορικώς. Υπενθυμίζουμε ότι πριν δύο εβδομάδες συνελήφθη ο πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου επειδή προσπάθησε να μεταφέρει μετανάστες στην Ιταλία με αεροπλάνο.