ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρόπουλος: Αποδεκτή από τους θεσμούς η πρόταση για εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ

Eurokinissi

Την πρόταση της ελληνικής πλευράς για εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ έχουν αποδεχθεί οι θεσμοί, δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος στο Mega, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν κάποιες αντιρρήσεις στις τάξεις τους ειδικότερα από το ΔΝΤ.

Ο κ. Πετρόπουλος υπογράμμισε ότι η διαδικασία συνεχίζεται και πως η συζήτηση γίνεται στα τεχνικά κλιμάκια. Εκτίμησε ότι η συμφωνία θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ήδη «γιατί έχουμε κάνει τα πάντα».

Σχετικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης, ο κ. Πετρόπουλος επισήμανε ότι «σχετίζονται με την εισφοροδοτική δυνατότητα των πολιτών, των ασφαλισμένων, τα κεφάλαια που συγκεντρώνονται και τις αποδόσεις που θα έχουμε με το νέο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στον φορέα που οργανώνουμε».

Ανέφερε ότι το ποσοστό αναπλήρωσης «πραγματικά αντανακλά περιόδους ασφάλισης και κατά τα τελευταία έτη είναι μεγαλύτερο το ποσοστό, στα ενδιάμεσα είναι κάπως καλύτερο και στα πρώτα επειδή έχουμε πρόβλημα ανεργίας και μικρά εισοδήματα είναι πράγματι αυξημένα, δεν είναι ίδιο το ποσοστό με κάθε περίπτωση».

Αναγνώρισε ωστόσο ότι «πρέπει να υπάρχει στοιχείο ανταποδοτικότητας και αυτός που έχει καταβάλει πάρα πολλές εισφορές να έχει ένα αντάλλαγμα αντίστοιχο της φοροδοτικής του συνδρομής».

Ερωτηθείς για το τι πιστεύει η άλλη πλευρά, σημείωσε πως υπάρχουν διαφορές αλλά ότι η Αθήνα επιμένει ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διαφορές «θα γεφυρωθούν με κοινή λογική, πιστεύω θα επικρατήσει». «Κάποιοι μέσα στο χώρο που διαπραγματευόμαστε και αυτό είναι κυρίως το ΔΝΤ εκ φύσεως λένε η ιδιωτική ασφάλιση να συμπληρώσει αυτά που δεν μπορεί η κοινωνική», εξήγησε.

Αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις, τόνισε ότι αυτές «έχουν τη ιδιαιτερότητα να καταβάλλονται με βάση αποθεματικά που διαμορφώνονται», σημειώνοντας ότι εκεί θα υπάρξουν «θετικές επενέργειες από νέο τρόπο διαχείρισης» και «μέσα από τη νέα δομή του συστήματος θα εξοικονομηθούν δαπάνες για να μην υπάρξουν μειώσεις».

Μίλησε για «πολιτική απόφαση να μην υπάρξουν μειώσεις πουθενά», αλλά όπως είπε «επειδή οι επικουρικές αποτελούν συνισταμένη αποθεματικών» η πολιτεία δεν συνεισφέρει απλά «εγγυάται την ύπαρξή τους με την έννοια να καταβάλλεται με όρους ισονομίας και δικαιοσύνης».

Popular in the Community