ΔΙΕΘΝΕΣ
06/04/2016 17:44 EEST | Updated 06/04/2016 17:45 EEST

Τσουχτερά πρόστιμα στους πελάτες της βιομηχανίας του σεξ στη Γαλλία. Θα προστατεύονται οι ιερόδουλες/οι

ASSOCIATED PRESS
French President Francois Hollande delivers a speech at the Versailles castle, west of Paris, Monday, Nov.16, 2015. French President Francois Hollande is addressing parliament about France's response to the Paris attacks, in a rare speech to lawmakers gathered in the majestic congress room of the Palace of Versailles. (Eric Feferberg, Pool via AP)

Το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή προστίμων σε όσους προσφέρουν χρήματα για να έρθουν σε σεξουαλική επαφή. Με αυτό τον τρόπο στο στόχαστρο των αρχών θα μπαίνουν οι πελάτες της βιομηχανίας του σεξ και όχι οι εργαζόμενοι, όπως ακριβώς συμβαίνει στη Νορβηγία, την Ισλανδία και άλλες χώρες.

Όπως αναφέρει ο Guardian, στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ. Όσοι όμως προβούν για δεύτερη φορά σε αυτή τη πράξη θα κληθούν να πληρώσουν 3.750 ευρώ και η παράβαση θα συμπεριληφθεί στο ποινικό τους μητρώο. Ακόμα, οι παραβάτες θα πρέπει να παρακολουθήσουν μαθήματα για τις δυσάρεστες συνέπειες της πορνείας.

Συζητήσεις στη γαλλική Βουλή για το εν λόγω νομοσχέδιο είχαν ξεκινήσει ήδη από το 2013. Η πορνεία στη Γαλλία δεν ήταν έως τώρα παράνομη, όμως το να διατηρεί κανείς πορνείο ή να εκδίδει πόρνες είναι παράνομο. Ο νέος νόμος έχει στόχο τον περιορισμό του φαινομένου, χωρίς ωστόσο να μπαίνουν στο στόχαστρο οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία του σεξ.

Το 2003 ο Νικολά Σαρκοζί, τότε υπουργός Εσωτερικών, είχε θεσπίσει νόμο με τον οποίο καθιστούσε παράνομο σε μια γυναίκα να στέκεται σε δρόμους όπου συχνάζουν ιερόδουλες φορώντας προκλητικά ρούχα. Ο νόμος τότε είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων.

Με τη νέα νομοθεσία στο στόχαστρο μπαίνουν οι πελάτες και όχι οι εργαζόμενοι. Παρόλα αυτά, πολλοί προειδοποιούν ότι η απαγόρευση της πορνείας θα αναγκάσει τους/τις ιερόδουλους/ες να εργάζονται κρυφά, σε συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.