ΔΙΕΘΝΕΣ
06/04/2016 13:43 EEST | Updated 06/04/2016 13:44 EEST

Οι Podemos κατηγορούνται ότι χρηματοδοτήθηκαν από την κυβέρνηση Ούγκο Τσάβες. Διαψεύδει ο Ιγκλέσιας

PIERRE-PHILIPPE MARCOU via Getty Images
Leader of the left wing party Podemos, Pablo Iglesias gestures during a debate at the Spanish parliament ('Las Cortes') in Madrid on April 6, 2016. / AFP / PIERRE-PHILIPPE MARCOU (Photo credit should read PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP/Getty Images)

Το κόμμα των Podemos στην Ισπανία κατηγορείται από ισπανικά δημοσιεύματα ότι έλαβε εκατομμύρια ευρώ από τον πρώην πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, μέσω μιας «δεξαμενής σκέψης» (thinktank). Το κόμμα αρνείται τις κατηγορίες, ενώ το ισπανικό δίκτυο ABC ισχυρίζεται ότι έχει στα χέρια του έγγραφο που αποδεικνύει την χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με το ABC, το έγγραφο αποδεικνύουν ότι από το 2008 έως το 2012 το thinktank CEPS έλαβε 7 εκατομμύρια ευρώ από την κυβέρνηση της Βενεζουέλα. Στόχος ήταν να συσπειρωθούν τα αριστερά μέτωπα στην Ισπανία, ώστε να συσταθεί μια κυβέρνηση που να ακολουθεί την πολιτική γραμμή της κυβέρνησης Τσάβες. Το έγγραφο που επικαλείται το ABC φαίνεται να έχει υπογραφεί από τον ίδιο τον Τσάβες και τον τότε υπουργό Οικονομικών της Βενεζουέλας.

Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως αναφέρει ο Guardian, πολλά μέλη της CEPS έχουν λάβει από το 2012 υψηλόβαθμες θέσεις στο κόμμα. Ο ίδιος ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, επικεφαλής των Podemos, αποκάλεσε «ψέμα» το δημοσίευμα, ενώ απέδωσε τις κατηγορίες σε προσπάθειες «ορισμένων ανθρώπων» να αποτρέψουν μια συνεργασία των Podemos με το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE). Στη συνέχεια, ο ίδιος εξαπέλυσε συγκεκριμένες κατηγορίες εναντίον του Υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, το οποίο «έχει εξαπολύσει βρώμικο πόλεμο» εναντίον του.

Οι συγκεκριμένες κατηγορίες βγήκαν στην δημοσιότητα λίγες ημέρες πριν την συνάντηση του Ιγκλέσιας με τον αρχηγό των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεζ, και τον επικεφαλής του κεντροαριστερού κόμματος Ciudadanos, Άλπμπερτ Ριβέρα. Η Ισπανία διανύει μια περίοδο πολιτικού αδιεξόδου, καθώς τα κόμματα δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε ένα κυβερνητικό αδιέξοδο, μετά την πτώση του Ραχόι.

Εκπρόσωποι της Επιτροπής Οικονομικών Εγκλημάτων που εξέταζαν το ενδεχόμενο παράνομης χρηματοδότησης των Podemos αρνούνται ότι διέρρευσαν τις πληροφορίες. Η εφημερίδα El Espanol, δημοσίευσε ότι η Επιτροπή υπέδειξε το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ως πηγή των κατηγοριών.

Υπενθυμίζουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι Podemos κατηγορούνται για παράνομη χρηματοδότηση. Στο παρελθόν, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι το αριστερό κόμμα είχε χρηματοδοτηθεί από το Ιράν.