ΔΙΕΘΝΕΣ
06/04/2016 13:17 EEST | Updated 06/04/2016 13:19 EEST

Έφεση στην απόφαση αθώωσης του Σέρβου υπερεθνικιστή Σέσελι θα ασκήσει ο εισαγγελέας του δικαστηρίου της Χάγης

Marko Djurica / Reuters
Serbian nationalist leader Vojislav Seselj looks on during an interview with Reuters inside his Serbian Radical Party headquarters in Belgrade, December 2, 2014. Prosecutors at a United Nations war crimes court urged judges on Monday to order the return of a hardline Serb nationalist defendant freed last month on grounds of ill-health, only to throw himself back into Serbian politics. REUTERS/Marko Djurica (SERBIA - Tags: POLITICS CRIME LAW)

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης με την οποία αθωώθηκε ο Σέρβος υπερεθνικιστής ηγέτης Βόισλαβ Σέσελι, ανακοίνωσε ο ίδιος επικαλούμενος «μεγάλης κλίμακας λάθη» στην κρίση των δικαστών.

«Το γραφείο μου αποφάσισε να εφεσιβάλει την απόφαση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εισαγγελέας Σερζ Μπραμέρτζ. «Θεωρούμε ότι υπήρξε μια ουσιαστική αποτυχία, από την πλειοψηφία των δικαστών, στην άσκηση του δικαστικού καθήκοντός τους», συνέχισε.

Ο Μπραμέρτζ υποστηρίζει ότι οι δικαστές αγνόησαν μεγάλο μέρος από τις αποδείξεις σε βάρος του Σέσελι, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου σε βάρος των Κροατών και των Μουσουλμάνων της Βοσνίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

«Αυτό οδήγησε την πλειοψηφία να πιστέψει αδικαιολόγητα ότι: η εκδίωξη πολιτών ήταν μια ανθρωπιστική πράξη· ότι οι εμπρηστικοί λόγοι ήταν απλώς μια ενίσχυση του ηθικού των σερβικών δυνάμεων· και ότι η ανάπτυξη δυνάμεων εθνοκάθαρσης ήταν ένα μέτρο για την προστασία του σερβικού πληθυσμού», ανέφερε ο εισαγγελέας.