ΚΟΙΝΩΝΙΑ
06/04/2016 05:52 EEST | Updated 06/04/2016 05:52 EEST

Χιλιάδες υποψήφιοι οδηγοί χωρίς δίπλωμα λόγω αποχής των εξεταστών

Eurokinissi

Δεν εκδίδονται εδώ και ενάμιση μήνα στη χώρα διπλώματα οδήγησης καθώς δεν έχει εγκριθεί το σχετικό επίδομα για τους εκπαιδευτές από το υπουργείο Μεταφορών. Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του προέδρου του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτών, Άρη Ζωγράφου στην πρωινή εκπομπή του Mega, περισσότεροι από 4.000 εκπαιδευτές τελούν υπό καθεστώς ομηρίας, ενώ 5.500 άνθρωποι περιμένουν να λάβουν μέρος στις εξετάσεις για να πάρουν το δίπλωμα.

Με παρέμβασή της, στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό η υφυπουργός Μεταφορών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη υπογράμμισε ότι επρόκειτο για ένα επίδομα ύψους περίπου 176 ευρώ που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος για αυτούς που διενεργούνε τις εξετάσεις όμως με την εφαρμογή του νόμου για το Ενιαίο Μισθολόγιο δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη χορήγησή του.

Επειδή όμως όπως τόνισε «αντιληφθήκαμε τη σοβαρότητα του θέματος» κατατέθηκε από τον πρώην υπουργό κ. Σγουρίδη τροπολογία για να δίδεται το επίδομα στους συγκεκριμένους ανθρώπους καθώς υπήρχε και σύμφωνη γνώμη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών.

Εντούτοις την τελευταία στιγμή παραδέχθηκε ότι δεν προχώρησε η προσάρτηση της τροπολογίας στο νομοσχέδιο που επρόκειτο να προσαρτηθεί και μόλις ανέλαβε η ίδια φρόντισε να ξανασυσταθεί η τροπολογία «πολύ πιο αιτιολογημένη και κοστολογημένη».

Σήμερα Τετάρτη θα ενημερωθεί, τόνισε, από τον κ. Χουλιαράκη για το πότε θα έχει ραντεβού με τα τεχνικά κλιμάκια ώστε να τους εξηγηθεί η αναγκαιότητα να περάσει η τροπολογία.

Για τη συγκεκριμένη δαπάνη -σημείωσε- υπάρχει πρόβλεψη τόσο στον τακτικό προϋπολογισμό όσο και στο μεσοπρόθεσμο.

Για το έργο των εξετάσεων -συμπλήρωσε- προβλέπονται ανταποδοτικά τέλη, 12 εκατομμύρια ετησίως και 500.000 για δευτεροβάθμιες εξετάσεις με δαπάνες που δεν υπερβαίνουν 4,5 εκατομμύρια ευρώ και 400.000 ευρώ αντίστοιχα.

Ανάλογα επιδόματα όπως είπε έχουν προβλεφθεί με τροπολογίες και για θέματα που άπτονται αρμοδιότητες υπουργείου Παιδείας κάτι που εκτίμησε θα οδηγήσει στην έγκριση της τροπολογίας. «Το ότι οι θεσμοί έχουν λόγο στα περισσότερα το έχουμε παραδεχθεί», είπε χαρακτηριστικά.