ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
06/04/2016 04:27 EEST | Updated 06/04/2016 04:28 EEST

Σιγκαπούρη: Αυξήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου

ASSOCIATED PRESS
A man looks at an electronic stock board at a securities firm in Tokyo Friday, March 18, 2016. Asian stocks mostly advanced on Friday as higher prices for commodities, including crude oil, pushed Wall Street stocks higher overnight. But shares in Tokyo fell as the yen's strength worried investors. (AP Photo/Eugene Hoshiko)

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σήμερα Τετάρτη, κυρίως από τις προσδοκίες των επενδυτών ότι οι βασικοί εξαγωγείς πετρελαίου θα καταλήξουν σε συμφωνία για το «πάγωμα» της παραγωγής τους, προκειμένου ν' αυξηθούν οι διεθνείς τιμές.

Ωστόσο, το Ιράν προγραμματίζει την αύξηση της παραγωγής του, στα επίπεδα που είχε πριν την επιβολή των διεθνών κυρώσεων, καθώς προς την κατεύθυνση αυτή, η Τεχεράνη προσδοκά μεγαλύτερα κέρδη.

Από την άλλη μεριά, ο εκπρόσωπος του Κουβέιτ στον ΟΠΕΚ, Νουάλ Αλ - Φουζάια, έκανε λόγο για «θετικές ενδείξεις προς την κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας» κατά τη συνάντηση των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών, μελών και μη μελών του ΟΠΕΚ, η οποία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στις 17 Απριλίου, στη Ντόχα του Κατάρ.

Υπό το θετικό κλίμα των προσδοκιών αυτών, οι τιμές των συμβολαίων μηνός για το αμερικανικό αργό πετρέλαιο αυξήθηκαν κατά 1 δολάριο ή 2,8% στα 36,89 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent, διεθνούς προέλευσης αυξήθηκαν κατά 1,8% στα 38,55 δολάρια το βαρέλι.

«Το πετρέλαιο κέρδισε θετική δυναμική ανόδου των τιμών, μετά τις δηλώσεις από το Κουβέιτ» σημείωσε η τράπεζα ANZ Bank.

Από την άλλη μεριά, ακόμη και στην περίπτωση που επιτευχθεί παγκόσμια συμφωνία σταθεροποίησης της παραγωγής στο Κατάρ, η εφαρμογή της, θεωρείται αμφίβολο ότι θα ωθήσει την αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου, κυρίως εξαιτίας των ποσοτήτων που έχουν τεθεί σε καθεστώς αποθήκευσης και θα συντηρήσουν την τάση υπερπροσφοράς.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)