ΕΙΔΗΣΕΙΣ
06/04/2016 11:30 EEST

Παππάς στο News247: Ήρθε η ώρα το Ταμείο να φύγει και το ρόλο του να αναλάβει ο ESM

SOOC

Ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει ώστε να αναλάβει ο ESM και να αποχωρήσει το Ταμείο από το ελληνικό πρόγραμμα επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο News247 σήμερα, Τετάρτη. Ο υπουργός τονίζοντας ότι θεωρεί πως οι συνθήκες για να καταστεί η διαχείριση της ελληνικής κρίσης μία καθαρά ευρωπαϊκή υπόθεση έχουν ωριμάσει στέλνει σαφή μηνύματα προς ΔΝΤ αλλά και Βερολίνο.

«Ο ESM είναι ο χρηματοδοτικός βραχίονας. Αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ και συμμετέχει και δεν συμμετέχει. Είναι σαφές ότι κατά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα πρέπει να αναλάβει και τις τελικές του αποφάσεις», αναφέρει.

«Η Γερμανία έχει διατυπώσει την άποψη ότι το ΔΝΤ πρέπει να είναι κομμάτι του προγράμματος. Δεν συμφωνούμε με αυτή την άποψη. Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι μέσα στα πλαίσια τα ευρωπαϊκά μπορεί να βρεθεί λύση και κυρίως ξέρετε ποιο είναι το κρίσιμο; Το κρίσιμο είναι αυτό που είχε πει και ο πρωθυπουργός στο Νταβός. Ότι οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δεν πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για καθυστερήσεις» σημειώνει ο υπουργός Επικρατείας και υπογραμμίζει ότι το πρόσφατο παρελθόν πρέπει να διδάξει ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη.

«Όταν δηλαδή το ΔΝΤ έρχεται κάθε έναν, ενάμιση χρόνο, δύο και ζητάει συγγνώμη επειδή είχε υπολογίσει λάθος πολλαπλασιαστές, δε νομίζω ότι θα πρέπει αυτή η συζήτηση να διαρκέσει πάρα πολύ, επειδή ακριβώς το ΔΝΤ αρνείται να παραδεχθεί ότι για άλλη μία φορά έπεσε έξω για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» αναφέρει ο κ. Παππάς και επισημαίνει: «τον Οκτώβρη, το ΔΝΤ προέβλεπε ύφεση 2,3% για την ελληνική οικονομία. Και η ύφεση είναι στο 0,2%. Και αυτή τη στιγμή το Ταμείο επιμένει ότι έχουμε έλλειμμα πρωτογενές για τον προϋπολογισμό στο 0,6% ενώ είμαστε σε πλεόνασμα 0,2%. Δεν μπορεί δηλαδή να υποστηριχθεί η άποψη ότι η χώρα η οποία βγήκε πρωταθλήτρια στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων έχει εκτροχιαστεί δημοσιονομικά».

Την ίδια στιγμή, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter παραθέτει γράφημα σχετικό με τις προβλέψεις του Ταμείου για την ελληνική οικονομία σημειώνοντας: «Το ΔΝΤ δεν μπορεί να είναι περήφανο για τις προβλέψεις του σχετικά με την ελληνική οικονομία»

Νωρίτερα, σε άλλη ανάρτησή του παραθέτοντας γράφημα με βασικά στοιχεία της οικονομίας απάντησε στους καταστροφολόγους, όπως τους χαρακτήρισε.