ΕΙΔΗΣΕΙΣ
06/04/2016 12:46 EEST | Updated 06/04/2016 12:46 EEST

ΠΟΥ: Παγκόσμια «έκρηξη»του διαβήτη. Πάσχει 1 στους 11 ενήλικες

Tuomas Marttila via Getty Images
Girl holding a syringe with insulin

Για «αδυσώπητη προέλαση» του διαβήτη παγκοσμίως κάνει λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε report του, βάσει του οποίου πάσχει 1 στους 11 ενήλικες.

Όπως σημειώνεται, έχουν τετραπλασιαστεί τα περιστατικά, στα 422 εκατ. το 2014, από τα 108 εκατ. όπου βρίσκονταν το 1980. Βασικός παράγοντας πίσω από αυτή την άνοδο θεωρείται πως είναι η παχυσαρκία.

Το 2012, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο διαβήτης προκάλεσε 1,5 εκατ. θανάτους, καθώς η νόσος μπορεί να επιφέρει καρδιακές προσβολές, αποπληξία, τύφλωση, νεφρική ανεπάρκεια και απώλεια/ ακρωτηριασμό κάτω άκρων και ζημιά στα νεύρα, ενώ κατά την εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου του εμβρύου και άλλων επιπλοκών. Στο σχετικό report ο ΠΟΥ απευθύνει έκκληση προς τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα προκειμένου οι πολίτες να είναι σε θέση να προβαίνουν σε «υγιεινές επιλογές», και τα συστήματα υγείας να μπορούν να προβαίνουν σε διαγνώσεις και φροντίδα των ανθρώπων με διαβήτη.

«Δεν πρόκειται πλέον για μια ασθένεια κυρίως των πλουσίων κρατών» τονίζει η Μάργκαρετ Τσαν, γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, κάνοντας λόγο για σημαντική έλλειψη αποτελεσματικών πολιτικών. «Όταν ο διαβήτης είναι ανεξέλεγκτος, έχει βαριές επιπτώσεις για την υγεία και την ευημερία» συμπληρώνει.

Υπενθυμίζεται πως ο διαβήτης είναι μια χρόνια ασθένεια (μη μεταδοτική) που εμφανίζεται είτε όταν το πάγκρεας δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη (ορμόνη που ρυθμίζει το ζάχαρο του αίματος- γλυκόζη), είτε όταν το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει. Όπως προαναφέρθηκε, οι ενήλικες με διαβήτη σε όλο τον κόσμο ανέρχονταν στα 442 εκατ. το 2014, τη στιγμή που το 1980 ήταν 108 εκατ. Το ποσοστό στον παγκόσμιο πληθυσμό έχει διπλασιαστεί σχεδόν (από το 4,7% στο 8,5% του συνόλου). Πέραν των 1,5 εκατ. θανάτων από διαβήτη το 2012, η υψηλότερη του επιτρεπομένου γλυκόζη προκάλεσε επιπλέον 2,2 εκατ. θανάτους, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και άλλων ασθενειών. Το 43% των 3,7 εκατ. αυτών ασθενειών σημειώθηκαν πριν την ηλικία των 70 ετών. Επίσης, στο report υπογραμμίζονται οι οικονομικές επιπτώσεις της ασθένειας, μέσω της επιβάρυνσης των ασθενών και των οικογενειών τους, καθώς και των συστημάτων υγείας- υπό τη μορφή του κόστους περίθαλψης και της απώλειας εργασίας και μισθών.

Τα κρούσματα διαβήτη είναι πιο συχνά στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Τα ποσοστά της νόσου αυξήθηκαν σημαντικά σε πολλές χώρες μικρού και μεσαίου εισοδήματος, ανάμεσά τους η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία, το Πακιστάν, η Αίγυπτος, το Μεξικό. Η συχνότητα της νόσου υπερδιπλασιάστηκε στους άνδρες στην Κίνα και την Ινδία μεταξύ 1980 και 2014.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης του διαβήτη καταγράφονται στα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού και ακολουθούν η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική με χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία.

Περισσότεροι από τους μισούς διαβητικούς στον κόσμο κατοικούν στη νοτιοανατολική Ασία και στην περιοχή του Ειρηνικού όπου οι διατροφικές συνήθειες άλλαξαν πολύ τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι μισοί διαβητικοί ενήλικες το 2014 ζούσαν σε πέντε χώρες: Κίνα, Ινδία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Ινδονησία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η βορειοδυτική Ευρώπη έχει τα μικρότερα ποσοστά διαβήτη. Ωστόσο σε καμία χώρα δεν διαπιστώθηκε μεγάλη μείωση των κρουσμάτων διαβήτη.