ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
07/04/2016 13:02 EEST | Updated 07/04/2016 13:03 EEST

Δυσαρέσκεια Ντάισελμπλουμ για την ηχογράφηση των συνομιλιών του ΔΝΤ

ASSOCIATED PRESS
Dutch Finance Minister and chair of the eurogroup finance ministers Jeroen Dijsselbloem talks with journalists as he arrives for a meeting of eurogroup finance ministers at the EU Council building in Brussels on Monday, Nov. 9, 2015. (AP Photo/Francois Walschaerts)

Τη δυσαρέσκειά του στην ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την υπόθεση της ηχογράφησης και διαρροής των συνομιλιών στελεχών του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα εξέφρασε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως δήλωσε στην ολλανδική Βουλή.

Όπως είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, «είναι αδύνατον να συμβαίνουν τέτοια πράγματα», ενώ πρόσθεσε ότι εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στον Έλληνα ομόλογό του. «Το ΔΝΤ δεν μπορεί να εργαστεί έτσι» σημείωσε.

Όσον αφορά στα περί επιδίωξης/ ανάγκης για «πιστωτικό γεγονός» προκειμένου οι δανειστές της Ελλάδας να αναγκαστούν να αποδεχτούν ελάφρυνση χρέους, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι είναι ακριβώς καθήκον του να αποφευχθεί κάτι τέτοιο. Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του για το συμβάν, όχι τόσο για το περιεχόμενο, όπου δεν υπήρχε κάτι το οποίο να προκάλεσε έκπληξη, όσο για το ότι έλαβε χώρα ηχογράφηση της συνομιλίας. Επίσης, ευχαρίστησε το ΔΝΤ που δεν αποσύρθηκε ως αποτέλεσμα της όλης υπόθεσης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, στη συζήτηση παρατέθηκαν οι γνωστές θέσεις του ΔΝΤ, οι οποίες δεν αποτελούν έκπληξη.

H εν λόγω τοποθέτηση λαμβάνει χώρα στον απόηχο της διαρροής του WikiLeaks, ενώ βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο η διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα. Σημειώνεται πάντως ότι ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί, υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών για τις μεταρρυθμίσεις της οικονομίας εξελίσσονται καλά.

Από πλευράς της, η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει σε αρχική συμφωνία ως το απόγευμα της Κυριακής, σύμφωνα με δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου, μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών.