ΚΟΙΝΩΝΙΑ
09/04/2016 15:13 EEST | Updated 09/04/2016 15:43 EEST

Η πρώτη τραγωδία στο Αιγαίο μετά τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας

Yannis Behrakis / Reuters
A wooden boat, used by migrants and refugees, is abandoned at a beach on the Greek island of Lesbos November, 2015. The writing on the boat reads "Aegean zero hour". Of the 660,000 refugees and migrants who have reached Greece this year, more than half have landed at Lesbos. So far this year, some 3,460 lives have been lost crossing the Mediterranean, 360 in the last four weeks alone with 250 of these in Greek territorial waters, UNHCR spokesperson Adrian Edwards told a news briefing in Geneva on November 13. REUTERS/Yannis Behrakis

Τέσσερις γυναίκες και ένα παιδί νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός του ναυαγίου το οποίο σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Σάμου όταν λέμβος η οποία μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες ανετράπη. Άκαρπες παραμένουν έως τώρα οι έρευνες για τον εντοπισμό των τεσσάρων αγνοουμένων μεταναστών και προσφύγων στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Σάμου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από την προανάκριση που διενεργεί η Λιμενική Αρχή Σάμου, ανάμεσα στους διασωθέντες βρίσκεται και ο φερόμενος διακινητής, ο οποίος ήταν ο χειριστής της μόλις 3,5 μέτρων λέμβου.

Οι διασωθέντες και οι σοροί των άτυχων παράτυπων μεταναστών (4 γυναίκες και ένα παιδάκι) μεταφέρθηκαν στη Σάμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ναυάγιο αυτό είναι το πρώτο το οποίο καταγράφεται επισήμως μετά την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή μόλις την περασμένη Δευτέρα 4 Απριλίου.

Την Παρασκευή, δύο πλοία με 120 ανθρώπους στην πλειονότητά τους από το Πακιστάν, έφτασαν στην Τουρκία από την Μυτιλήνη.

Διαβάστε επίσης:

Στους 52.953 οι πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα

Ξυδάκης: «Άτυπη αλλά ουσιαστική συμμαχία προθύμων» για το προσφυγικό

Ένα πούλμαν με 30 μετανάστες και πρόσφυγες αναχώρησε το μεσημέρι από το λιμάνι του Πειραιά για τις κατασκηνώσεις του Αγ.Ανδρέα στην Αττική. Οι μετανάστες και πρόσφυγες στους δύο επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη στο λιμάνι του Πειραιά, ανέρχονται σε 4.500.

Το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star 2 από τα Δωδεκάνησα μεταφέροντας δύο μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω ενώ το μεσημέρι το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star paros με 17 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Ρόδο.

Από το απόγευμα το υπουργείο Ναυτιλίας άρχισε να διανέμει ενημερωτικό φυλλάδιο προς τους πρόσφυγες και μετανάστες σε 4 γλώσσες (αραβικά, φαρσί, ελληνικά και αγγλικά) σε μια προσπάθεια να πείσει τους ανθρώπους αυτούς να μετακινηθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας.