ΕΙΔΗΣΕΙΣ
10/04/2016 09:18 EEST | Updated 10/04/2016 09:40 EEST

Ποια είναι η διαδικασία σε περίπτωση που κάποιος επιβάτης πεθάνει κατά τη διάρκεια πτήσης;

Jupiterimages via Getty Images
Stewardess instructing passengers on airplane over the loudspeaker

Με πάνω από 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους να επιβιβάζονται και να αποβιβάζονται κάθε χρόνο σε αεροπλάνα, είναι αναμενόμενο κάποιος να χάσει τη ζωή του κατά τη διάρκεια μίας πτήσης, από φυσικά αίτια.

Όσο δυσάρεστο κι αν είναι ένα τέτοιο θέμα, εύλογα αναρωτιέται κανείς ποια είναι η διαδικασία αν κάποιος από τους επιβάτες χάσει τη ζωή του μέσα στο αεροπλάνο. Τα ερωτήματα είναι πολλά. Που τον τοποθετούν; Το αεροπλάνο προσγειώνεται; Το πτώμα παραμένει στη θέση του;

Όπως αναφέρει ο πιλότος, Patrick Smith, στο Business Insider, το πρωτόκολλο είναι διαφορετικό σε κάθε εταιρεία και οι αποφάσεις σχετικά με το αν η πτήση πρέπει να αλλάξει πορεία για να προσγειωθεί λαμβάνονται ανάλογα την περίσταση.

Γενικά, το πλήρωμα του αεροπλάνου σε συνεργασία με τον Πύργο Ελέγχου θα προσπαθήσουν να βρουν μαζί ένα σχέδιο δράσης ανάλογα με την περίπτωση.

Ο Smith αναφέρει ότι ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν κάθε απόφαση σχετίζονται με την τοποθεσία του αεροπλάνου, τα αίτια θανάτου και τις επιλογές που έχει το πλήρωμα.

Εάν υπάρχει κάποιο έκτακτο ιατρικό περιστατικό, μερικές εταιρείες επιτρέπουν στους αεροσυνοδούς να επικοινωνήσουν άμεσα με γιατρούς στο έδαφος, ενώ άλλες εταιρείες επιθυμούν η επικοινωνία αυτή να γίνεται μέσω των πιλότων.

Μόλις κάποιος επιβάτης επιβεβαιωθεί ότι έχει πεθάνει, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει το πλήρωμα είναι να τοποθετήσει το πτώμα κάπου, δείχνοντας τον απαιτούμενο σεβασμό, όσο το δυνατόν πιο μακριά από τους υπόλοιπους επιβάτες. Εάν υπάρχει χώρος, το πτώμα μεταφέρεται είτε σε άδειες σειρές ή θέσεις ή στην πρώτη θέση. Μερικές εταιρείες επιτρέπουν στο πλήρωμα να σκεπάσει το πτώμα και να το τοποθετήσουν στο πίσω μέρος στο πάτωμα.

Εάν, πάλι δεν υπάρχει χώρος, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα το πτώμα να παραμείνει δεμένο στη θέση του.