ΔΙΕΘΝΕΣ
10/04/2016 05:32 EEST | Updated 10/04/2016 05:32 EEST

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Ιρλανδίας εξετάζουν το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας

Charles McQuillan via Getty Images
DUNDALK, IRELAND - FEBRUARY 28: Sinn Fein's Gerry Adams (C) celebrates with supporters after Adams was re-elected to government at the Irish General Election constituency count on February 28, 2016 in Dundalk, Ireland. Munster is expected to be elected later this afternoon, she will be the first female TD elected in Louth. The Fine Gael and Labour coalition suffered heavy losses, falling well short of the numbers needed to form a majority government. Fianna Fail and Sinn Fein have made significant gains with fresh elections already mooted with the prospect of a hung parliament. (Photo by Charles McQuillan/Getty Images)

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Ιρλανδίας συμφώνησαν να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα για διαβουλεύσεις σχετικά με την πιθανότητα αλληλοβοήθειάς τους για τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας και για το πώς θα αποφευχθεί μία νέα προσφυγή στις κάλπες.

Το μικρότερο εκ των δύο κομμάτων, το Φιάνα Φάιλ, απέρριψε την περασμένη Πέμπτη την πρόταση του Φάιν Γκάελ του ασκούντος καθήκοντα πρωθυπουργού Έντα Κέλι για τον σχηματισμό ενός μεγάλου συνασπισμού μεταξύ των δύο, παραδοσιακών, αντιπάλων της κεντροδεξιάς παράταξης.

Η απόφαση τούτη αφήνει πιθανότητες μόνον για τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης μειοψηφίας, κατά την οποία το ένα κόμμα θα απέχει από τις συνεδριάσεις της Βουλής κατά τη συζήτηση κρίσιμων θεμάτων, επιτρέποντας στο άλλο κόμμα να κυβερνήσει. Η λύση αυτή θεωρείται ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να αποφευχθεί η επανάληψη των εκλογών της 26ης Φεβρουαρίου.

Μολαταύτα, αμφότερες οι πλευρές τονίζουν πως η βιωσιμότητα μίας τέτοιας συμφωνίας θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Τα δύο κόμματα χθες εξέδωσαν ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας πως οι διαβουλεύσεις θα «εστιασθούν στο πως θα μπορούσε να λειτουργήσει μία βιώσιμη κυβέρνηση μειοψηφίας».

Η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου θα συγκληθεί την ερχόμενη Πέμπτη για την τρίτη προσπάθεια να εκλεγεί νέος πρωθυπουργός.

Θεωρητικά, το Φάιν Γκάελ, με τους 50 βουλευτές του (στην 158 εδρών Βουλή), προβάλλει ως επικρατέστερο κόμμα για να σχηματίσει μία κυβέρνηση μειοψηφίας, καθώς το Φιάνα Φάιλ διαθέτει 43. Ωστόσο, για την κυβέρνηση αμφότερα τα κόμματα θα χρειασθεί να προσεταιρισθούν και ανεξάρτητους υποψηφίους και με βάση τούτην την παράμετρο το Φιάνα Φάιλ θα μπορούσε να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες να αναλάβει την ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)