ΔΙΕΘΝΕΣ
11/04/2016 07:36 EEST | Updated 11/04/2016 07:36 EEST

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 ζητούν "έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα" στη διακήρυξη της Χιροσίμα

Anadolu Agency via Getty Images
HIROSHIMA, JAPAN - APRIL 11: Japanese Foreign Minister Fumio Kishida (4th R), US Secretary of State John Kerry (4th L), European Union's High Representative for Foreign Affairs Federica Mogherini (L), Canadian Foreign Minister Stephane Dion (2nd L), British Foreign Minister Philip Hammond (3rd L), Italian Foreign Minister Paolo Gentiloni (2nd R), French Foreign Minister Jean-Marc Ayrault (R) and German Foreign Minister Frank-Walter Steinmeier (3rd R) pose for a family photo in front of Memorial Cenotaph at the Hiroshima Peace Memorial Park in Hiroshima, Japan on April 11, 2016. (Photo by Foreign Ministry of Japan / Handout/Anadolu Agency/Getty Images)

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, της Ομάδας των επτά ισχυρότερων οικονομιών της Δύσης, τάχθηκαν σήμερα υπέρ "ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα" στη Διακήρυξη της Χιροσίμα, μετά την ιστορική επίσκεψη του Αμερικανού Τζον Κέρι στο μνημείο της πόλης αυτής που αποτελεί σύμβολο της πυρηνικής καταστροφής.

Οι επικεφαλής της διπλωματίας των χωρών της G7 ζήτησαν σήμερα την "επιτάχυνση" της καταπολέμησης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, σε κοινή ανακοίνωσή τους που εκδόθηκε στο τέλος της διήμερης συνάντησης στη Χιροσίμα της δυτικής Ιαπωνίας.

Απέναντι στην "παγκόσμια απειλή της τρομοκρατίας, υποστηρίζουμε αποφασιστικά τη βούληση του συνασπισμού να κλιμακώσει και να επιταχύνει την εκστρατεία κατά του ΙΚ στο Ιράκ και τη Συρία", δήλωσαν οι υπουργοί της Ομάδας των Επτά.

Η προπαρασκευαστική αυτή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών πριν από τη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στα τέλη Μαΐου, στην Ιαπωνία, επικεντρώθηκε στον αφοπλισμό και στη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Οι συνεδριάσεις των υπουργών Εξωτερικών διεξάγονταν στην πόλη μάρτυρα της πυρηνικής καταστροφής, στη Χιροσίμα.

"Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας για έναν κόσμο πιο ασφαλή και για τη δημιουργία των συνθηκών για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα", επισημαίνουν, αναφέροντας μεταξύ των προβλημάτων "τις επανειλημμένες προκλήσεις της Βόρειας Κορέας".

Οι υπουργοί Εξωτερικών των Επτά υπογράμμισαν τη σημασία της συνάντησης αυτής "71 χρόνια μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, που προκάλεσε μια πρωτοφανή φρίκη στον κόσμο".

"Με την πάροδο των ετών, υπήρξε σημαντική μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων των χωρών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα", επισημαίνουν ζητώντας παράλληλα περισσότερη "διαφάνεια".

Λίγο νωρίτερα, ο Τζον Κέρι, πρώτος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης που μεταβαίνει στη Χιροσίμα, είχε επισκεφθεί, μαζί με τους ομολόγους του, το Μουσείο Μνήμης της Ειρήνης, μαρτυρία του βομβαρδισμού με ατομική βόμβα που κατέστρεψε την πόλη και προκάλεσε 140.000 θύματα στις 6 Αυγούστου 1945.

"Αυτό μας θυμίζει ρητά και αποφασιστικά ότι έχουμε όχι μόνο την υποχρέωση να θέσουμε τέρμα στην απειλή των πυρηνικών όπλων, αλλά ότι οφείλουμε επίσης να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε τον πόλεμο", έγραψε ο υπουργός στο βιβλίο υπογραφών του μουσείου.

Στην G7 ανήκουν ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ, ενώ εκπροσωπείται και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)