Διαπραγματεύσεις χωρίς ανάσα. Πού συμφωνούν, που διαφωνούν δανειστές και κυβέρνηση. Επιμένει σε μέτρα 5,4 δισ. ευρώ το ΔΝΤ

Διαπραγματεύσεις χωρίς ανάσα. Πού συμφωνούν δανειστές και κυβέρνηση. Επιμένει σε μέτρα 5,4 δισ. ευρώ το ΔΝΤ
Eurokinissi

Ολονύκτιες διαπραγματεύσεις συνεχίζονται από το βράδυ της Κυριακής μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών προκειμένου να υπάρξει κοινός τόπος στον κατάλογο των μέτρων που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση.

Η συναντήσεις μετά από διαδοχικές αναβολές ξεκίνησαν τελικά στις 10 το βράδυ και συνεχίστηκαν μέχρι το πρωί. Ο στόχος να ολοκληρωθούν τα δύο κείμενα μέχρι το πρωί δεν επιτεύχθηκε υπήρξε διακοπή και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν το μεσημέρι της Δευτέρας, προκειμένου οι δύο αντιπροσωπείες να ταξιδέψουν στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ έχοντας καταλήξει σε συμφωνία

Παρόλα αυτά μέχρι νωρίς το πρωί παρέμεναν ανοιχτά όλα τα μέτωπα σε Ασφαλιστικό και «κόκκινα» δάνεια, ενώ υπάρχει μεγαλύτερη προσέγγιση σε φορολογικό και στη λίστα με τους έμμεσους φόρους.

«Έχει γίνει σημαντική πρόοδος για να υπάρξει συμφωνία για τα "κόκκινα δάνεια" αλλά δεν έχει κλείσει ακόμη η συμφωνία» δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών. Ο υπουργός ανέφερε ότι το ραντεβού με τους θεσμούς ανανεώθηκε για τις 15:00 και επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει σήμερα, καθώς αύριο Τρίτη αναχωρούν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Πρόσθεσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για το φορολογικό και πως το μεσημέρι θα συνεχιστεί η συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια.

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς. «'Εχουμε φτάσει κοντά» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πορεία της διαπραγμάτευσης για τα «κόκκινα» δάνεια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές παραμένουν αμετακίνητοι στη θέση τους για μεγάλες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα» 700 εκατ ευρώ του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης. Στελέχη του υπουργείου Εργασίας μετά τη συνάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των θεσμών, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα, έλεγαν ότι οι δανειστές δεν αποδέχονται την εναλλακτική πρόταση για αύξηση των Ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5% και μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις σε όσους το άθροισμα κύριας και επικουρικής ξεπερνά τα 1.300 ευρώ.

Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις των δανειστών και στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων καθώς οι θεσμοί δεν δέχονται να υπάρξει πρόβλεψη για προστασία τριετούς διάρκειας και εμμένουν στην πλήρη απελευθέρωση της πώλησης των κόκκινων δανείων. Στελέχη που μετείχαν στις διαπραγματεύσεις που έγιναν τα ξημερώματα ενημέρωσαν ότι και εδώ στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία εντός της ημέρας.

Στο μέτωπο του δημοσιονομικού τα πράγματα φαίνεται να είναι λίγο καλύτερα όσο αναφορά την προσέγγιση των δύο πλευρών. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι συνολική προσέγγιση θα υπάρξει μόνο στη λίστα των έμμεσων φόρων και του νέου φορολογικού και όχι στους στόχους που επιτυγχάνουν τα μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες στο κείμενο που θα υπογράψει η κυβέρνηση με την πλευρά των Ευρωπαίων θα αναφέρεται ότι οι παρεμβάσεις επιτυγχάνουν το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018, ενώ στο κείμενο του το ΔΝΤ θα εκτιμά ότι με τις νέες παρεμβάσεις το πλεόνασμα του 2018 θα είναι 1,5%.

Σε αυτό το κλίμα μέχρι και την τελευταία στιγμή το ΔΝΤ επιμένει στη λήψη μέτρων επιπλέον των 5,4 δισ. ευρώ στα οποία έχει συμφωνήσει η Ελληνική πλευρά με τους Ευρωπαίους. «Συζητήσαμε για τα δημοσιονομικά και σχεδόν τα κλείσαμε», υποστήριξε υψηλόβαθμη πηγή που μετέχει στις διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε ότι "Δεν συζητάμε για το αφορολόγητο, παραμένει στα 9.100 ευρώ"

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η ίδια πηγή ανέφερε χαρακτηριστικά «τι περιμένατε να πει σε αυτή τη φάση».

Αντίθετα πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε συμφωνία στο θέμα της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με την ελληνική κυβέρνηση να αποδέχεται πλήρη αυτονόμηση και λειτουργία με βάση το νέο μοντέλο από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Επίσης έχει συμφωνηθεί η επανεξέταση των φοροαπαλλαγών, η μεταρρύθμιση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, η επέκταση της εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας, αλλαγές στον ΦΠΑ (όσον αφορά στο χρόνο απόδοσης και το κατώφλι των εξαιρέσεων από το σύστημα ΦΠΑ) αλλά και μέτρα για την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Στο θέμα του Δημοσίου, αμέσως μετά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χριστόφορου Βερναρδάκη με τους επικεφαλής των κλιμακίων, κορυφαίος παράγοντας που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις ανέφερε, στις 03:30, ότι συμφωνήθηκε να ισχύσει εφέτος ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο και υπάρχει η δυνατότητα για περίπου 6.500 προσλήψεις από αυτές που δεν έγιναν τα προηγούμενα έτη. Το 2017, θα ισχύσει ο κανόνας 1 πρόσληψη/4 αποχωρήσεις, ο οποίος θα βαίνει μειούμενος κάθε χρόνο. Από αυτόν τον κανόνα, εξαιρούνται οι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις (οι 1.500 που δικαιώθηκαν δικαστικά το 2015, δεν θεωρούνται προσλήψεις).

Όσον αφορά στον χώρο της υγείας σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, συμφωνήθηκε να υπάρξει ξεχωριστό κονδύλι, το οποίο η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν για τους τομείς της υγείας και της παιδείας. Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε, παράλληλα, ότι τα ειδικά μισθολόγια στο Δημόσιο θα συζητηθούν στη δεύτερη αξιολόγηση, προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι για τα μισθολόγια των πανεπιστημιακών».

Δημοφιλή