ΔΙΕΘΝΕΣ
14/04/2016 13:49 EEST | Updated 14/04/2016 13:49 EEST

Κατά του Brexit τάσσεται ο Τζέρεμι Κόρμπιν

ASSOCIATED PRESS
Britain's opposition Labour Party leader Jeremy Corbyn speaks during the British Chambers of Commerce annual conference in London, Thursday, March 3, 2016. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Σε μια απρόσμενη κίνηση ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, παλιός και γνωστός ευρωσκεπτικιστής, δεσμεύθηκε να δώσει ο ίδιος προσωπική μάχη υπέρ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. \

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος δεσμεύτηκε για ενεργό συμμετοχή του ίδιου προσωπικά στην εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση μετά την χλιαρή μέχρι παρεξηγήσεως, στάση που έχει τηρήσει ως σήμερα ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, στο θέμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, όπως σχολιάζει η Deutsche Welle.

Ο Κόρμπιν υπήρξε σε όλη την πολιτική του σταδιοδρομία ευρωσκεπτικιστής. Ψήφισε «όχι» στο πρώτο δημοψήφισμα το 1975 μαζί με όλη την Αριστερά των Εργατικών και μετέπειτα ως βουλευτής καταψήφισε τις συνθήκες του Μάαστριχτ και της Λισσαβόνας. Τώρα αναγκάζεται εκ των πραγμάτων όχι μόνο να ταχθεί υπέρ του «ναι» στην Ευρώπη αλλά και να κινητοποιήσει τα εννιά εκατομμύρια ψηφοφόρων των Εργατικών να προσέλθουν στην κάλπη. Η μεγάλη συμμετοχή ευνοεί τα μέγιστα την φιλοευρωπαϊκή καμπάνια και θα της δώσει τη νίκη, εκτιμούν όλοι οι δημοσκόποι.

Δικαιολογώντας την αλλαγή στάσης, ο Τζέρεμι Κόρμπιν είπε: «Aπό το 1975 έως σήμερα μεσολάβησαν πολλά, η Κοινότητα έπαψε να είναι μια εμπορική Ένωση, αλλά μια Συνεργασία Λαών. Η Ευρώπη εγγυάται τα δικαιώματα των εργαζομένων και των αγροτών και συμμετέχει θετικά σε όλα τα μεγάλα παγκόσμια προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή. Παρά το έλλειμμα δημοκρατικής εκπροσώπησης και διαφάνειας, παρά την συντηρητική στροφή της, είναι επιτακτικό για τη Βρετανία να παραμείνει μέλος αυτής της μεγάλης Κοινότητας Εθνών και Λαών και να την οδηγήσει προς μια θετική κατεύθυνση, να αποτρέψει την πολιτική της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων και να τη στρέψει σε επιλογές τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας. Μόνο συμμετέχοντας θα αναβιώσουμε την Ευρώπη των μεγάλων εργατικών και κοινωνικών κατακτήσεων» κατέληξε ο Τζέρεμι Κόρμπιν.