ΕΙΔΗΣΕΙΣ
14/04/2016 15:00 EEST | Updated 14/04/2016 15:00 EEST

Αυτός είναι ο νέος γρίφος που έχει προβληματίσει το διαδίκτυο

Kenneth Wiedemann via Getty Images
Colorful collection of mini jelly beans

Μια σπαζοκεφαλιά στην οποία πρωταγωνιστούν τρία εν δυνάμει δηλητηριώδη ζελεδάκια και κυκλοφορεί στο διαδίκτυο έχει γίνει viral.

Την σπαζοκεφαλιά σκέφτηκαν ο Tim Urban και ο Andrew Finn για την ιστοσελίδα waitbutwhy, στόχος των οποίων ήταν να μπερδέψουν τους χρήστες του διαδικτύου και να τους οδηγήσουν στο να δώσουν -με σιγουριά- την λάθος απάντηση.

Ο γρίφος πάει ως εξής:

Έστω ότι βλέπεις τρία ζελεδάκια πάνω στον κορμό ενός δέντρου: ένα πράσινο, ένα κόκκινο και ένα μπλε. Δύο από αυτά είναι δηλητηριώδη και θα σε οδηγήσουν στον θάνατο μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. Όμως ένα από αυτά είναι εντελώς ακίνδυνο. Και τα τρία ζελεδάκια φαίνονται πεντανόστιμα.

Η κατάσταση έχει ως εξής: διαλέγεις ένα ζελεδάκι και το τρως. Εάν επέλεξες το ακίνδυνο ζελεδάκι, τότε νίκησες. Εσύ επέλεξες το πράσινο.

Όμως, στάσου. Πριν το φας μαθαίνεις ότι το μπλε ζελεδάκι είναι 100% δηλητηριώδες και κάποιος το ρίχνει κάτω από τον κορμό. Τώρα έχεις την ευκαιρία να αλλάξεις το ζελεδάκι που έχεις στο χέρι σου και να πάρεις αυτό που έχει μείνει στον κορμό. Τι θα κάνεις;

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Οι περισσότεροι, σύμφωνα με τον Independent, επέλεξαν το πράσινο ζελεδάκι. Θα σκέφτηκαν ότι οι πιθανότητες να έχουν το δηλητηριώδες ζελεδάκι είναι 50-50 και δεν βρήκαν λόγο να το αλλάξουν. Όμως έκαναν λάθος! Το πράσινο ζελεδάκι είναι δύο φορές πιο επικίνδυνο. Γιατί όμως;

Όπως εξήγησε ο Tim Urban, όταν επέλεξες το πράσινο ζελεδάκι, είχε 1 στις 3 πιθανότητες να μην πάθεις τίποτα και 2/3 πιθανότητες να πεθάνεις. Όταν βγήκε από τη μέση το μπλε ζελεδάκι έμαθες ότι αυτό είναι 100% δηλητηριώδες, όμως δεν σου δόθηκε κάποια πληροφορία για το ζελεδάκι που κρατάς στο χέρι σου. Αυτό σημαίνει ότι το πράσινο ζελεδάκι συνεχίζει να έχει 1 στις 3 πιθανότητες να είναι ασφαλές, τη στιγμή που το κόκκινο ζελεδάκι φαίνεται να έχει τις διπλάσιες.

Για να γίνει το παράδειγμα πιο κατανοητό, σκεφτείτε ότι βρίσκεστε σε ένα τηλεπαιχνίδι και ο παρουσιαστής σας έλεγε να επιλέξετε μία πόρτα ανάμεσα σε ένα εκατομμύριο πόρτες. Τότε ο παρουσιαστής, ο οποίος ξέρει τι βρίσκεται πίσω από τις πόρτες και δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει εκείνη με το δώρο, αρχίζει να τις ανοίγει όλες μία-μία. Όλες, εκτός από την 777,777. Τότε θα ανταλλάζατε την πόρτα που είχατε επιλέξει, σωστά;