ΚΟΙΝΩΝΙΑ
14/04/2016 11:51 EEST | Updated 14/04/2016 11:51 EEST

Στοιχεία για τους Έλληνες των Panama Papers ζητούν οι Οικονομικοί Εισαγγελείς από τον Παναμά

Qi Zhou via Getty Images
Map of Panama

Στοιχεία για τους Έλληνες που περιλαμβάνονται στα Panama Papers αναζητούν οι Οικονομικοί Εισαγγελείς οι οποίοι τις επόμενες ημέρες θα αποστείλουν στις δικαστικές αρχές του Παναμά αιτήματα δικαστικής συνδρομής για νομικά και φυσικά πρόσωπα ελληνικού ενδιαφέροντος.

Οι εισαγγελείς που ερευνούν όλες τις υποθέσεις φοροδιαφυγής, όπως οι λίστες καταθετών σε ξένες τράπεζες, ήδη έχουν ξεκινήσει ελέγχους για φορολογούμενους που περιλαμβάνονται στα περίφημα έγγραφα της παναμέζικης δικηγορικής εταιρίας Mossack Fonseca, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες παγκόσμια στην παροχή υπηρεσιών για εξωχώριες εταιρίες. Έτσι τις αμέσως επόμενες ημέρες μέσω της δικαστικής συνδρομής θα αναζητήσουν από τις αρχές του Παναμά επιπλέον στοιχεία για τους ελληνικής υπηκοότητας διαχειριστές σε off shore εταιρείες που περιλαμβάνονται στα ντοκουμέντα που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα είναι αποτέλεσμα της δημοσιογραφικής έρευνας της Interational Consortium of Investigative Journalists (Ένωση Ερευνητών Δημοσιογράφων) και ήδη έχουν προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις σε πολλές χώρες όπως η Ισλανδία, η Αργεντινή, η Βρετανία κ.ά.

Όπως προκύπτει, τα στοιχεία –που φθάνουν τα 11,5 εκατομμύρια εμπιστευτικά έγγραφα– αφορούν πληροφορίες για τουλάχιστον 214.000 υπεράκτιες εταιρίες, στην πλειονότητά τους με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, που φαίνεται να διακινούσαν παράνομα χρήματα.

Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί έως τώρα στους ελληνικού ενδιαφέροντος φακέλους της παναμέζικης εταιρίας περιλαμβάνεται το όνομα του συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, δικηγόρου Σταύρου Παπασταύρου, του επίσης δικηγόρου και εμπλεκόμενου σε υποθέσεις διακίνησης παράνομων χρημάτων από εξοπλιστικά Σπύρου Μεταξά, του τραπεζικού στελέχους Κωνσταντίνου Λαναρά, των Πρ. Πετρίδη και Αλέξανδρου Πατούνη κ.ά. Συνολικά, βάσει των στοιχείων που δημοσιοποιήθηκαν το «ελληνικό σκέλος» των Panama Papers φαίνεται να περιλαμβάνει 223 υπεράκτιες εταιρίες, 285 μετόχους εταιριών και περίπου 57 δικαιούχους.

Για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα αυτά οι Εισαγγελείς έχουν ήδη ξεκινήσει συστηματικούς ελέγχους των οικονομικών τους στοιχείων.