ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14/04/2016 09:49 EEST | Updated 14/04/2016 09:49 EEST

Νέα 8ετή ομόλογα με επιτόκιο μόλις 0,125% εξέδωσε ο ESM

Thomas Trutschel via Getty Images
BERLIN, GERMANY - AUGUST 27: Klaus Regling, managing director of the European Stability Mechanism ( ESM ), speaks to the media at Bundespressekonferenz on August 27, 2015 in Berlin, Germany. (Photo by Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images)

Νέα 8ετή ομόλογα, ύψους 3 δισ. ευρώ και με επιτόκιο (κουπόνι) 0,125%, διέθεσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Η απόδοση των ομολόγων για τους επενδυτές ανέρχεται στο 0,205%. Το ποσό της προσφοράς ανερχόταν σε πάνω από 4,2 δις ευρώ, ενώ επικεφαλής της έκδοσης ήταν η Citi, η Credit Agricole CIB και η Deutsche Bank.

«Η ισχυρή ζήτηση από τους επενδυτές για αυτό το νέο 8ετές ομόλογο μας βοήθησε να καλύψουμε το μισό του στόχου χρηματοδότησης των 6 δις ευρώ για το δεύτερο τρίμηνο του 2016», δήλωσε ο Ζίγκφριντ Ρουλ, επικεφαλής του ESM για τη χρηματοδότηση.

Σε ομιλία που έκανε χθες βράδυ στο Brookings Institution στην Ουάσιγκτον, ο γενικός διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι το κόστος χρηματοδότησης του Μηχανισμού είναι χαμηλότερο από το 1% και περνά στις χώρες που δανείζονται από τον ESM.

«Τα δάνειά μας είναι τουλάχιστον κατά δύο τρίτα φθηνότερα από αυτά του ΔΝΤ», σημείωσε, προσθέτοντας ότι με τη χορήγηση πολύ φθηνής χρηματοδότησης βοηθάμε τις χώρες να αποκαταστήσουν τη βιωσιμότητα των χρεών τους. Το υψηλό αξιόχρεο του ESM οφείλεται στις εγγυήσεις των ισχυρών χωρών - μελών μας, δήλωσε ο Ρέγκλινγκ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)