Αγώνας για να κλείσει η αξιολόγηση πριν από το τέλος Απριλίου. Οι προσπάθειες για τη διάσωση των «κόκκινων» γραμμών

Αγώνας για να κλείσει η αξιολόγηση πριν από το τέλος Απριλίου. Οι προσπάθειες για τη διάσωση των «κόκκινων» γραμμών
A Greek national flag flutters atop the parliament building in Athens, Greece April 11, 2016. REUTERS/Alkis Konstantinidis TPX IMAGES OF THE DAY
A Greek national flag flutters atop the parliament building in Athens, Greece April 11, 2016. REUTERS/Alkis Konstantinidis TPX IMAGES OF THE DAY
Alkis Konstantinidis / Reuters

Συμφωνία σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα, αλλά και διασφάλιση ότι δεν θα δεχθεί νέες πιέσεις για περισσότερα επώδυνα μέτρα αναζητά η κυβέρνηση τις 9 ημέρες που απομένουν έως το κρίσιμο Eurogroup.

Η επιχείρηση εξελίσσεται τόσο σε πολιτικό όσο και τεχνικό επίπεδο, καθώς ο νέος γύρος επαφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο εξωτερικό έχει ως στόχο να βεβαιώσει τους ομολόγους του ότι η Ελλάδα επιθυμεί την ταχύτερη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να τηρήσει τη συμφωνία του Ιουλίου, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα διεκδικεί το δικαίωμα να αποφασίζει για το πως τα κατανέμει τα βάρη μέσω των νομοσχεδίων που ψηφίζει.

Σε τεχνικό επίπεδο, στον κύκλο επαφών που θα έχουν Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, θα επιχειρήσουν να βρουν κοινό τόπο με τους δανειστές στα ανοιχτά ζητήματα.

Στόχος των δύο υπουργών να διασφαλίσουν ότι το ΔΝΤ δεν θα συνεχίσει την ασφυκτική πίεση και τις καθυστερήσεις, αν και τόσο η στάση των τεχνοκρατών του Ταμείου έως και την τελευταία συνάντηση στην Αθήνα, όσο και οι εκθέσεις του ΔΝΤ που είδαν το φως της δημοσιότητας αυτές τις μέρες δείχνουν ότι κάτι τέτοιο μοιάζει μάλλον δύσκολο.

Όσο οι μέρες περνούν όλο και περισσότεροι κυβερνητικοί παράγοντες παραδέχονται ότι η διαδικασία της αξιολόγησης δεν πρέπει να τραβήξει πέρα από το τέλος Απριλίου. Σε αντίθετη περίπτωση η Αθήνα θα βρεθεί όπως και πέρυσι με την πλάτη στον τοίχο με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να αποδεχθεί όλες τις απαιτήσεις των δανειστών για περισσότερα μέτρα.

Σε αυτό το κλίμα κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι το χρονοδιάγραμμα των δύο ή τεσσάρων εβδομάδων για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που έθεσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, αποτελεί εφικτό στόχο.

Ωστόσο, οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι όσο η οι διαπραγματεύσεις δεν κλείνουν και θα πλησιάζει το τέλος Μαΐου τα πράγματα θα γίνονται όλο και πιο δύσκολα για την Ελληνική πλευρά καθώς θα αυξάνονται οι απαιτήσεις των θεσμών και θα μειώνονται τα περιθώρια ελιγμών της κυβέρνησης.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση αποφάσισε να καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα τα δύο νομοσχέδια για το φορολογικό και το Ασφαλιστικό, προκειμένου να καταγράψει την προσέγγιση που έχει επιτευχθεί σε αυτά τα δύο μέτωπα και να αποφύγει τις όποιες υπαναχωρήσεις μπορεί να γίνουν από την πλευρά των δανειστών.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μέχρι τότε οι αποφάσεις ή το περιεχόμενο των νομοσχεδίων δεν μπορεί να αλλάξουν. Και αυτό γιατί μέχρι τότε θα έχουν μεσολαβήσει οι επαφές της Ελληνικής αποστολής στο περιθώριο της Εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, αλλά και εκτός απροόπτου η επιστροφή των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά με την Ελλάδα να τρέχει να προλάβει τις ημερομηνίες, προσπαθώντας να διασώσει όποιες από τις «κόκκινες γραμμές» έχει βάλει η ίδια.

Δημοφιλή