ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14/04/2016 18:44 EEST | Updated 14/04/2016 18:44 EEST

Τσίπρας στους FT: Η Ελλάδα αψήφησε τις Κασσάνδρες, τώρα το ΔΝΤ πρέπει να κάνει αυτό που του αναλογεί»

Sooc

Άρθρο του πρωθυπουργού, Αλέξης Τσίπρας, με τίτλο «Η Ελλάδα αψήφησε τις Κασσάνδρες, τώρα το ΔΝΤ πρέπει να κάνει αυτό που του αναλογεί», δημοσίευσαν οι Financial Times.

Στο κείμενο του ο πρωθυπουργός αρχικά αναφέρεται στις «απαισιόδοξες» προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τις οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα ξεπέρασε.

«Τον περασμένο Οκτώβριο το ΔΝΤ προέβλεψε ότι η ελληνική οικονομία θα βίωνε μια συστολή -2,3% του ΑΕΠ. Αντ' αυτού, το 2015 ήταν μια χρονιά σταθερότητας, με συστολή -0,2%. Αυτό βάζει την οικονομία σε καλύτερη θέση για την ολοκλήρωση μελλοντικών δημοσιονομικών στόχων».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι το 2015 οι ελληνικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν, η ανεργία έπεσε στο 14,9%, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 3,3% και η χώρα ολοκλήρωσε πολλούς σημαντικούς στόχους της.

«Λίγοι θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν ότι το 2016 θα αποτελούσε σημείο καμπής για την οικονομία και την κοινωνία μας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις παθογένειες στην οικονομική και πολιτική σκηνή της χώρας μας εν μέσω μάλιστα της προσφυγικής κρίσης. Όπως ο ίδιος τονίζει, η χώρας μας «ανυπομονεί να ολοκληρώσει τα δημοσιονομικά και οικονομικά μέτρα» που περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ESM.

«Αυτό που δεν μπορεί να κατανοήσει η Ελλάδα είναι γιατί το ΔΝΤ επιμένει στην αλλαγή του σχεδιασμού των μεταρρυθμίσεων με ένα τρόπο που αφήνει ανέπαφη την απλότητα και την απόδοσή, όμως κάνει τις μεταρρυθμίσεις λιγότερο προοδευτικές, αναθέτοντας ένα σημαντικό μερίδιο του βάρους στους σχετικά φτωχούς», εξηγεί ο πρωθυπουργός.

«Η κυβέρνησή μας εκλέχθηκε με εντολή να πετύχει το διπλό στόχο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και αξιοπιστίας, από τη μια πλευρά, και της κοινωνικής δικαιοσύνης από την άλλη. Η φιλοδοξία μας, και το κριτήριο για την επιτυχία μας, είναι να σχεδιάσουμε νέα εργαλεία και να διαμορφώσουμε πολιτικές που θα πετύχουν αυτούς τους στόχους στο πλαίσιο ενός αλληλεξαρτώμενου οικονομικού περιβάλλοντος και με σεβασμό στους σφιχτούς δημοσιονομικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζουμε», τονίζει, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως «τις επόμενες ημέρες η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί. Είμαι πεπεισμένος ότι το 2016 θα αποτελέσει κοινωνικό και οικονομικό ορόσημο για την Ελλάδα, αποκαθιστώντας την περηφάνια και την αισιοδοξία των πολιτών και κάνοντας την χώρα παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης που θα αφορά όλους».