ΕΙΔΗΣΕΙΣ
14/04/2016 10:23 EEST | Updated 14/04/2016 12:00 EEST

Συμφωνία Σουλτς-Τσίπρα: Δεν χρειάζονται νέα μέτρα, αλλά να κλείσει η αξιολόγηση

Eurokinissi

Δεν υπάρχει ανάγκη πρόσθετων μέτρων για την Ελλάδα, συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κατά την συνάντησή τους στο Στρασβούργο. «Ιδιαίτερη ικανοποίηση», εκφράζει η Αθήνα από τις συναντήσεις με Σουλτς, Ευρωπαϊκή Αριστερά και την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει «κοινός τόπος» ανάμεσα σε Σουλτς και Τσίπρα τόσο ως προς την ουσία, όσο και ως προς την διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε ότι δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, αλλά να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση και να ακολουθήσει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Ο Αλ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Μ. Σουλτς για την πορεία της διαπραγμάτευσης, αλλά και την κατάσταση της οικονομίας.

Ανακοίνωση Σουλτς

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντησή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζήτησε να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από την Ελλάδα και τους θεσμούς ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι οι δύο πολιτικοί «αντάλλαξαν αναλυτικές απόψεις. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις αναφορικά με τα συμπεράσματα της αξιολόγησης».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι κύριοι Τσίπρας και Σουλτς συμφώνησαν ότι «οι θεσμοί και η κυβέρνηση θα πρέπει να παραμείνουν σε όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο. Ελλάδα και θεσμοί καλούνται να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός στην συνάντησή του με την Γκάμπι Τζίμερ απέσπασε την «ολοκληρωτική και ανεπιφύλακτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς προς την ελληνική κυβέρνηση και τον λαό της Ελλάδας».

Τα tweets του Τσίπρα

Νωρίτερα, με ανάρτησή του στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πραγματοποιεί προγραμματισμένο γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στην έδρα του ΕΚ, στο Στρασβούργο, επεσήμανε ότι έχουν κοινές πεποιθήσεις σε θέματα αρχών που αφορούν στην Ευρώπη.

Σε δεύτερο διαδοχικό tweet του, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι «το δικαίωμα των εκλεγμένων κυβερνήσεων να επιλέγουν τα μέσα εκπλήρωσης συμφωνημένων στόχων είναι ζήτημα δημοκρατίας και κυριαρχίας».