ΔΙΕΘΝΕΣ
15/04/2016 09:46 EEST | Updated 15/04/2016 10:37 EEST

Σενάριο Ουκρανίας στην ΠΓΔΜ φοβάται η Ρωσία και προειδοποιεί τη Δύση για αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων

ASSOCIATED PRESS
Protestors confront the police in downtown Skopje, Macedonia, Tuesday, April 12, 2016. Several hundred people protested late Tuesday outside the offices of the ruling conservative VMRO-DPMNE party and in front of President Ivanov office in downtown Skopje, throwing eggs and demanding his resignation. Macedonian President Gjorge Ivanov has announced earlier Tuesday he is granting a presidential pardon terminating all criminal proceedings against politicians from both the ruling parties and the opposition. (AP Photo/Boris Grdanoski)

Τον έντονο προβληματισμό της για την πολιτική αναταραχή που έχει ξεσπάσει στην ΠΓΔΜ εκφράζει η Ρωσία κάνοντας μάλιστα λόγο για σενάριο «Ουκρανίας» που κάποιοι προωθούν και καλεί τους δυτικούς εταίρους να σεβαστούν τις όποιες συμφωνίες που θα οδηγήσουν σε εξομάλυνση της κατάστασης με την διεξαγωγή εκλογών στις 5 Ιουνίου όπως είχε συμφωνηθεί.

Διαβάστε επίσης:

ΠΓΔΜ: Προκηρύχθηκαν πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 5 Ιουνίου

Η αμνήστευση πολιτικών που εμπλέκονται σε σκάνδαλα, φέρνει κλυδωνισμούς στην πΓΔΜ. Μεγάλες διαδηλώσεις στα Σκόπια

Ειδικότερα στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ημερομηνία 14 Απριλίου 2016 αναφέρονται τα εξής:

«Μας προβληματίζουν οι αναφορές για την επιδείνωση της πολιτικής αντιπαράθεσης και για τα τελευταία επεισόδια που σημειώθηκαν στην ΠΓΔΜ. Καλούμε όλες τις πλευρές να εμπλακούν σε έναν πολιτικό διάλογο και να αποκηρύξουν τις όποιες προσπάθειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέο ξέσπασμα της κρίσης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη για περισσότερο από ένα έτος.

Δηλώνουμε ότι η αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ έχει για ακόμη μια φορά γίνει το εργαλείο, με τη βοήθεια εξωτερικής βοήθειας, μιας εσωτερικής πολιτικής σύγκρουσης προκειμένου να διαταράξει την προγραμματισμένη για την 5η Ιουνίου του 2016 εκλογική διαδικασία. Εν τω μεταξύ η διεξαγωγή των εκλογών έχει συμφωνηθεί από το καλοκαίρι του 2015 με την ενεργή αρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ. Για το λόγο αυτό οι Δυτικοί εταίροι πρέπει να εμμείνουν σε αυτές τις συμφωνίες και στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Θεωρούμε απαράδεκτο να υπάρξουν περαιτέρω εντάσεις σε μια ήδη εύθραυστη κατάσταση στην ΠΓΔΜ που έχει τις ρίζες της σε μια σύνθετη εθνική και θρησκευτική δομή που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη χώρα. Η χρήση ενός “Ουκρανικού σεναρίου» και οι προσπάθειες με στόχο παράνομες δράσεις και ένα από έξωθεν επιβαλλόμενο πραξικόπημα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό με συνέπειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ισχυρό σοκ για την ΠΓΔΜ, αλλά και αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων.

Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας να ακολουθήσουν το μονοπάτι που θα οδηγήσει σε συμβιβασμό στο εσωτερικό της χώρας με ειρηνικά μέσα και με σεβασμό στις κινήσεις και στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τις νόμιμες αρχές και την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ».

Διαβάστε την ανακοίνωση στα αγγλικά

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post