ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15/04/2016 04:00 EEST | Updated 15/04/2016 10:04 EEST

Παρέμβαση Ομπάμα σε Μέρκελ για την ελληνική οικονομία. Θα επιμείνει σε ελάφρυνση του χρέους και παροχή βοήθειας για το προσφυγικό

POOL New / Reuters
U.S. President Barack Obama and German Chancellor Angela Merkel make speeches after signing the guest book in Kruen, Germany June 7, 2015. Leaders from the Group of Seven (G7) industrial nations met on Sunday in the Bavarian Alps for a summit overshadowed by Greece's debt crisis and ongoing violence in Ukraine. REUTERS/Matthias Schrader/Pool

Παρέμβαση για την εξέλιξη της ελληνικής αξιολόγησης και την πορεία της ελληνικής οικονομίας επιχειρεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα καθώς όπως μεταδίδει από την Ουάσινγκτον ο ανταποκριτής Μιχάλης Ιγνατίου την επόμενη Κυριακή, 23 Απριλίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα βρεθεί στο Αννόβερο της Γερμανίας και στο πλαίσιο της συνάντησής του με την γερμανίδα καγκελάριο, Αγγελα Μέρκελ θα είναι η πορεία της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού προγράμματος διάσωσης αλλά και το προσφυγικό.

Σύμφωνα με τον ανώτερο διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Charles Kypchan, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά τους δημοσιογράφους μαζί με τον αναπληρωτή σύμβουλο ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Μπεν Ρόουντς, σε αυτή τη συνάντηση θα τεθεί το προσφυγικό ζήτημα και το ελληνικό πρόγραμμα, που οι Αμερικανοί επιμένουν ότι για να γίνει βιώσιμο θα πρέπει να περιλαμβάνει και ελάφρυνση του χρέους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του δημοσιογράφου, ο κ. Kypchan δήλωσε ότι θα συζητηθεί ξεχωριστά η συνεργασία των δύο χωρών με την Αθήνα, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που επωμίζεται δυσανάλογο βάρος σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού και θεωρεί ότι θα πρέπει να τη βοηθήσουν τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και αυτό της φιλοξενίας. Γενικότερα δε, κρίνεται απαραίτητο να υπάρξουν συντονισμένες και εστιασμένες κινήσεις για την εκπόνηση ενός βιώσιμου σχεδίου που θα διασφαλίζει την θωράκιση της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Λευκού Οίκου, ο κ. Kypchan, είπε συγκεκριμένα: «Θα ήθελα να προσθέσω μόνο ότι νομίζω ότι εμείς πιστεύουμε ότι η καγκελάριος Μέρκελ επέδειξε τολμηρό ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων, και ο Πρόεδρος θέλει να προσφέρει πολιτική στήριξη επειδή το έκανε αυτό, και στη συνέχεια να συνεργαστεί μαζί της για να βεβαιωθεί ότι το νέο σύστημα με την Τουρκία (για την αντιμετώπιση του προσφυγικού) είναι αποτελεσματικό. Και εκεί θα συζητήσουν την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, σε συνεργασία με την Τουρκία για να αντιμετωπιστούν τα δίκτυα διακινητών, που είναι υπεύθυνα για τη ροή προσφύγων (προς την Ευρώπη και την Ελλάδα). Νομίζω ότι θα πρέπει επίσης να εξετάσουμε πως θα εργαστούμε με την Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα επίσης έχει επωμιστεί ένα υπέρμετρο μερίδιο του βάρους για το προσφυγικό. Και πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα με την επεξεργασία και με τη φιλοξενία των προσφύγων που βρίσκονται εκεί. Επίσης να καταλήξουμε σε ένα βιώσιμο σχέδιο για την ελληνική οικονομία. Επίσης θα γίνει με την κ. Μέρκελ μια μεγαλύτερη συζήτηση σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων σε μια ευρύτερη παγκόσμια βάση».

Γερμανία: Δεν γνωρίζουμε τις δηλώσεις του Λευκού Οίκου

Απαντώντας σε ερώτηση, εάν κατά τη συνάντηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της επίσκεψης του τελευταίου στην Έκθεση του Ανόβερου στις 24 Απριλίου, θα συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο δήλωσε: «Δεν γνωρίζω τη δήλωση του Λευκού Οίκου. Είναι ακόμη μια εβδομάδα μπροστά μας. Είναι αυτονόητο ότι στην επίσκεψη της Έκθεσης του Ανόβερου θα γίνει συζήτηση και για θέματα παγκόσμιας οικονομίας. Το ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς για την ευρωπαϊκή κατάσταση και για την κατάσταση της Ευρωζώνης είναι πάντα μεγάλο, και για αυτό είναι πιθανό ότι και αυτό θα αποτελέσει θέμα συζήτησης -μαζί με τα θέματα που μας απασχολούν παγκοσμίως, στην εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, Συρία, το μεγάλο θέμα παγκόσμιου εμπορίου ΤΤΙΡ. Δεν θέλω να το προκαταλάβω, αλλά αυτά είναι κάποια κεντρικά σημεία τα οποία μπορεί κανείς να φανταστεί».

Sponsored Post