ΔΙΕΘΝΕΣ
16/04/2016 13:54 EEST | Updated 16/04/2016 13:54 EEST

Γαλλία: Δημοσκόπηση φέρει τον Ολάντ να χάνει σε κάθε περίπτωση, ακόμη και με αντίπαλο την Λεπέν

ASSOCIATED PRESS
(Stephane de Sakutin, Pool Photo via AP)

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, η δημοτικότητα του οποίου στη Γαλλία έχει πέσει σε αβυσσαλέα βάθη, θα συντριβεί από τον πρώτο γύρο σε όλα τα πιθανά σενάρια, αν διεκδικήσει μια νέα θητεία επικεφαλής της χώρας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην περίπτωση, η οποία εξετάσθηκε έτσι κι αλλιώς, που είναι παρών στον δεύτερο γύρο, θα ηττηθεί όποιος κι αν είναι ο αντίπαλός του, περιλαμβανομένης της επικεφαλής της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Πρόκειται για το χειρότερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει ποτέ ο αρχηγός του γαλλικού κράτους σε δημοσκόπηση ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017.

Σύμφωνα με την έρευνα των εταιρειών Odoxa/Dentsu Consulting που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από την εφημερίδα Le Parisien και το δίκτυο συνεχούς ενημέρωσης BFMTV, ο Φρανσουά Ολάντ θα συγκέντρωνε στην καλύτερη περίπτωση 15% στον πρώτο γύρο, αν οι εκλογές γίνονταν αύριο Κυριακή.

Θα αποκλειόταν στον πρώτο γύρο, καθώς θα ερχόταν μετά την Μαρίν Λεπέν και τον υποψήφιο της δεξιάς, είτε αυτός είναι ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί (2007-2012) είτε ο Αλέν Ζιπέ, το φαβορί των δημοσκοπήσεων για τις προκριματικές εκλογές που θα διεξαγάγει τον ερχόμενο Νοέμβριο η συντηρητική παράταξη.

Ο πρόεδρος Ολάντ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα αποφασίσει στο τέλος της χρονιάς αν θα είναι το 2017 υποψήφιος για μια δεύτερη προεδρική θητεία.

Σε περίπτωση που δεν είναι, το 43% των Γάλλων θα προτιμούσε να αντιπροσωπεύσει την αριστερά ο νεαρός υπουργός Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προηγείται με απόσταση του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς (15%), που έρχεται όμως μόλις πέμπτος μεταξύ των υποστηρικτών της αριστεράς.

Σε μια ένδειξη της βούλησης της κοινής γνώμης για ανανέωση, ο Μακρόν, ο οποίος ενίσχυσε τις εικασίες για τις φιλοδοξίες του ιδρύοντας το δικό του κίνημα, θα μπορούσε να οδηγήσει την παράταξή του στον δεύτερο γύρο, στην περίπτωση που η δεξιά εκπροσωπηθεί από τον Νικολά Σαρκοζί.

Όπως σε όλες τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται εδώ και πάνω από έναν χρόνο, έτσι και στην έρευνα της Odoxa η Μαρίν Λεπέν προκρίνεται στον δεύτερο γύρο σε όλα τα σενάρια. Απ' όλες τις παρατάξεις, μόνον ο Αλέν Ζιπέ μπορεί να επικρατήσει της υποψηφίας της ακροδεξιάς στον πρώτο γύρο (34% έναντι 32%).

Στην τελική μονομαχία, σύμφωνα πάντα με τη ίδια έρευνα, η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου (FN) θα συντριβόταν από τον Αλέν Ζιπέ (66% εναντι 34%) ή από τον Εμμανουέλ Μακρόν (61% έναντι 39%). Θα την νικούσε επίσης με διαφορά ο Νικολά Σαρκοζί (55% έναντι 45%).

Αδύνατο σύμφωνα με τις προβλέψεις για τον πρώτο γύρο, το σενάριο μιας μονομαχίας με τον Φρανσουά Ολάντ θα ήταν το μόνο στο οποίο θα μπορούσε να κερδίσει η Μαρίν Λεπέν (53% έναντι 47%).

Το στοιχείο αυτό σηματοδοτεί τη σοβαρότητα της κατάρρευσης της δημοτικότητας του προέδρου: τον Ιανουάριο, μια προηγούμενη δημοσκόπηση της Odoxa τον έφερε νικητή με 54% σε περίπτωση μονομαχίας με την επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου.

Η έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα πραγματοποιήθηκε στις 14 και 15 Απριλίου σε δείγμα 949 προσώπων αντιπροσωπευτικών των Γάλλων που βρίσκονται σε ηλικία ψήφου.