ΔΙΕΘΝΕΣ
16/04/2016 05:42 EEST | Updated 16/04/2016 05:42 EEST

Γουατεμάλα: Ο πρώην πρόεδρος Ότο Πέρες κατηγορείται και για νέα υπόθεση διαφθοράς

Bloomberg via Getty Images
Otto Perez Molina, Guatemala's former president, speaks during a court appearance in Guatemala City, Guatemala, on Monday, March 28, 2016. Perez Molina resigned last year and has been in jail on charges of corruption and bribery in a scandal known locally as La Linea. Photographer: Saul Martinez/Bloomberg via Getty Images

Νέες κατηγορίες απαγγέλθηκαν χθες στον Ότο Πέρες, ο οποίος βρίσκεται ήδη στη φυλακή, σύμφωνα με τις οποίες ο συντηρητικός πρώην πρόεδρος της Γουατεμάλας διαπραγματεύτηκε και έλαβε μέρος από μια δωροδοκία ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων σε αντάλλαγμα για την παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης ενός λιμανιού της χώρας σε μια ισπανική εταιρεία, ανακοίνωσε σήμερα η γενική εισαγγελία της χώρας.

Ο "Πέρες χρησιμοποίησε τη θέση του ως πρόεδρος για να διευκολύνει μια διαπραγμάτευση από την οποία (η οργάνωσή του) θα εξασφάλιζε ένα άμεσο οικονομικό όφελος, σε βάρος των συμφερόντων του έθνους", δήλωσε η γενική εισαγγελέας της Γουατεμάλας Θέλμα Αλντάνα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο πρώην αρχηγός του κράτους κατηγορείται ότι ήταν επικεφαλής μιας "εγκληματικής οργάνωσης", η οποία επέτρεψε στην ισπανική εταιρεία Terminal de Contenedores Barcelona (TCB) να εξασφαλίσει δικαιώματα εκμετάλλευσης για 25 χρόνια που μπορούσαν να ανανεωθούν για τη διαχείριση ενός τμήματος του Puerto Quetzal, ενός λιμανιού που βρίσκεται στην ακτή του Ειρηνικού, σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με την Αλντάνα, το δίκτυο αυτό διηύθυνε επίσης η πρώην αντιπρόεδρος Ροξάνα Μπαλντέτι, η οποία βρίσκεται επίσης στη φυλακή.

Ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία από το 2012, τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση στις 4 Σεπτεμβρίου του 2015, την επομένη της παραίτησής του η οποία προκλήθηκε έπειτα από πολλά σκάνδαλα διαφθοράς.

Ο Ότο Πέρες κατηγορείται, όπως και η Μπαλντέτι, η οποία παραιτήθηκε επίσης, για την οργάνωση ενός συστήματος διαφθοράς στους κόλπους των τελωνείων, μέσω του οποίου υπάλληλοι δωροδοκούνταν για να απαλλάσσουν ορισμένες εισαγωγές από τους δασμούς.

Όσον αφορά τώρα αυτό το συμβόλαιο για τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του λιμανιού Κετσάλ, που υπεγράφη στις 4 Απριλίου του 2012, ο Ότο Πέρες και η Ροξάνα Μπαλντέτι κατηγορούνται ότι έλαβαν έκαστος 4,2 εκατομμύρια δολάρια. Η TCB σκόπευε να επενδύσει 225 εκατομμύρια δολάρια στο λιμάνι.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)