ΔΙΕΘΝΕΣ
18/04/2016 03:43 EEST | Updated 18/04/2016 03:48 EEST

Η Βουλή της Βραζιλίας είπε «ναι» στην αποπομπή της Ρούσεφ. Τον λόγο έχει η Γερουσία τον Μάιο

Cris Faga/CON via Getty Images
SAO PAULO, BRAZIL - APRIL 14: A woman holds a banner during a protest against the government of president of Brazil Dima Roussef at Paulista Avenue on April 14, 2016 in Sao Paulo, Brazil. Goverment of Brazil is attempting to block efforts to impeach President Dilma Roussefff by asking the Supreme Court to annul the process in Congress and suspend a key vote scheduled for Sunday. (Photo by Chris Faga/LatinContent/Getty Images)

Σε πολιτικό αναβρασμό βρίσκεται η Βραζιλία μετά τις τελευταίες εξελίξεις για το μέλλον της προέδρου της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ.

Το Κόμμα Εργατών που βρίσκεται στην εξουσία στην Βραζιλία, αποδέχθηκε την ήττα του αργά χθες το βράδυ μετά την ψήφιση στη Κάτω Βουλή υπέρ της αποπομπής της.

Από τους 400 που ψήφισαν συνολικά, 297 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της παραπομπής της Ρουσέφ ενώ 103 ψήφισαν κατά ή απείχαν.

Ο ηγέτης του κόμματος, Χοσέ Γκιμαράες, είπε χθες ότι το κόμμα θα εστιάσει τις προσπάθειές του στο να εμποδίσει την ψηφοφορία αποπομπής της Ρούσεφ από το αξίωμα του προέδρου και στη Γερουσία.

"Η μάχη συνεχίζεται τώρα στη Γερουσία", είπε στους δημοσιογράφους ενώ βρισκόταν στην Βουλή.

Η διαδικασία θα μεταφερθεί στη Γερουσία η οποία θα κληθεί να κρίνει εάν η Ρούσεφ πρέπει να δικαστεί τον νόμο. Εάν ηττηθεί και σε αυτό το σώμα, όπου η διαδικασία θα λάβει χώρα τη 10η ή την 11η Μαΐου, η Ντίλμα Ρούσεφ θα απομακρυνθεί αυτόματα από το αξίωμα και θα αντικατασταθεί από τον αντιπρόεδρο Μισέλ Τέμερ.

Η Ρούσεφ αντιμετωπίζει την βαθύτερη οικονομική ύφεση που βιώνει η βραζιλιάνικη οικονομία μετά τη δεκαετία του 1930, και ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς με επίκεντρο την δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras, στο οποίο ενεπλάκησαν πρόσωπα του άμεσου περιβάλλοντός της.

Η πολιτική κρίση η οποία διχάζει τη χώρα έχει μετατραπεί σε μια σκληρή σύγκρουση ανάμεσα στην κεντροαριστερή πρόεδρο και τον κεντρώο αντιπρόεδρό της Τέμερ, ο οποίος θα αναλάβει την εξουσία εάν η Ρούσεφ αποπεμφθεί.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Τέμερ θα υπηρετήσει το υπόλοιπο της θητείας της Ρούσεφ, ως το 2018.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost