ΔΙΕΘΝΕΣ
18/04/2016 03:41 EEST | Updated 18/04/2016 03:41 EEST

Εύθραυστη η εκεχειρία στη Συρία: Η αντιπολίτευση απειλεί να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις

ASSOCIATED PRESS
FILE - In this Thursday, April 14, 2016 photo, smoke rises from a controlled land mine detonation by Russian experts in the ancient town of Palmyra in the central Homs province, Syria. Russian combat engineers arrived in Syria on a mission to clear mines in Palmyra, which has been recaptured from Islamic State militants in an offensive that has proven Russia's military might in Syria despite a drawdown of its warplanes. (AP Photo/Hassan Ammar, File)

Η συριακή αντιπολίτευση απείλησε την Κυριακή να αποχωρήσει από τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Γενεύη εάν δεν υπάρξει πρόοδος στην πολιτική μετάβαση.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 22 είναι οι νεκροί άμαχοι σε νέες συγκρούσεις στο Χαλέπι.

Η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HCN) της αντιπολίτευσης είπε ότι οι έμμεσες διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να καταρρεύσουν αν το καθεστώς της Συρίας αρνηθεί να συμβιβαστεί σε πολιτικά και ανθρωπιστικά θέματα.

«Μπορεί να αναστείλουμε (τη συμμετοχή μας στις) συνομιλίες αν συνεχιστούν τα πράγματα ως έχουν, και τότε δεν θα υπάρξει προοπτική για πολιτική λύση», είπε το μέλος της επιτροπής Αμπντουλχακίμ Μπασάρ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της συριακής αντιπολίτευσης Άσαντ Ζούμπι κάλεσε τους αντάρτες να ανταποδώσουν τα πυρά στις ένοπλες δυνάμεις των καθεστώτος, κατηγορώντας τη Δαμασκό ότι χρησιμοποιεί την κατάπαυση του πυρός για να ισχυροποιήσει τη θέση της επί του πεδίου. «Δεν θα παραμείνουμε για πολύ στις διαπραγματεύσεις... Στην περίπτωση που τους στοχεύσει ένας πύραυλος (σ.σ. τους μαχητές της αντιπολίτευσης) θα πρέπει να απαντήσουν με δέκα πυραύλους και να εκμεταλλευτούν την εκεχειρία όπως έχει κάνει και το καθεστώς», ανέφερε ο Ζούμπι.

Η HCN είπε επίσης πως δεν θα μπορούσε να υπάρξει «κανένας συμβιβασμός» στην αποχώρηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων είπε ότι ο αριθμός των πολιτών που σκοτώθηκαν στο Χαλέπι ήταν από τους ψηλότερους σε μεμονωμένο συμβάν από την αρχή της εκεχειρίας που τέθηκε σε εφαρμογή στις 27 Φεβρουαρίου.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters)

Sponsoed Post