ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
18/04/2016 17:53 EEST | Updated 18/04/2016 17:56 EEST

Τα τρία στάδια της συμφωνίας για το Μαξίμου: Η αξιολόγηση, το χρέος και τα νέα μέτρα

Yannis Behrakis / Reuters
Greek Prime Minister Alexis Tsipras arrives at his office in Athens, Greece July 11, 2015. Tsipras won backing from lawmakers on Saturday for painful reforms but it remained unclear it would be enough to secure a bailout from German and other euro zone ministers meeting in Brussels. REUTERS/Yannis Behrakis

Συμφωνία σε τρία στάδια και έως το Πάσχα επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, διαμηνύοντας ότι μόνο αν κλείσει η αξιολόγηση και συζητηθεί το χρέος, θα συζητήσει για νέα μέτρα.

Η Αθήνα αναμένει την ανακοίνωση των στοιχείων της Eurostat την ερχόμενη Πέμπτη που αναμένεται να δικαιώσουν τις ευρωπαϊκές και ελληνικές θέσεις για την πορεία της οικονομίας, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα, παραμένουν οι διαφωνίες ανάμεσα στις θέσεις της Αθήνας και τους δανειστές, όπως προκύπτει από το κείμενο θέσεων των ευρωπαϊκών θεσμών που διέρρευσε σε σύγκριση με τα νομοσχέδια που έχει ετοιμάσει η Αθήνα για το φορολογικό και το ασφαλιστικό. Τα νομοσχέδια πάντως θα κατατεθούν στη Βουλή, όπως έχει ανακοινωθεί.

Οι κινήσεις αυτές είναι ενταγμένες στο πλαίσιο της κεντρικής διαπραγμάτευσης και των στόχων της που είναι:

- συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων έως το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής

- κλείσιμο της αξιολόγησης είτε στο Eurogroup είτε αμέσως μετά το Eurogroup, πιθανότατα εντός της Μεγάλης Εβδομάδας.

- έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του ελληνικού χρέους αμέσως μετά την αξιολόγηση.

Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην διαπραγμάτευση είναι αν θα χρειαστούν νέα μέτρα. Η Αθήνα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα μπει στη συζήτηση για νέα μέτρα, μόνο αν έχουν υλοποιηθεί και τα τρία στάδια, όπως προβλέπει η συμφωνία του Ιουλίου του 2015.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή τα νομοσχέδιο για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, πιθανότατα την Πέμπτη, προκειμένου να συζητηθούν στις Επιτροπές της Βουλής έως και την Μεγάλη Τετάρτη.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post