ΔΙΕΘΝΕΣ
19/04/2016 13:15 EEST | Updated 19/04/2016 13:15 EEST

Αυτά είναι τα μέρη του πλανήτη που κινδυνεύουν από ένα μεγάλο σεισμό

ASSOCIATED PRESS
Elian Cevena walks with her son amid destroyed buildings while looking for shelter, after her house was destroyed in the 7.8-magnitude earthquake, in Portoviejo, Ecuador, Monday, April 18, 2016. The Saturday night quake left a trail of ruin along Ecuador’s normally placid Pacific Ocean coast. Hundreds died and thousands are homeless. (AP Photo/Rodrigo Abd)

Ανησυχία έχουν προκαλέσει στην παγκόσμια κοινότητα οι δύο μεγάλοι σεισμοί σε Ιαπωνία και Ισημερινό που κόστισαν την ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Το Σάββατο σημειώθηκε σεισμός 7,8 Ρίχτερ χτύπησε τον Ισημερινό, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τουλάχιστον 272 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 2.500. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί σεισμός 6,5 Ρίχτερ στην Ιαπωνία, ο οποίος κόστιζε την ζωή σε 41 ανθρώπους. Οι τραυματίες είναι εκατοντάδες, ενώ 180.000 άνθρωποι έχασαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Όπως είναι αναμενόμενο, πολλοί αναρωτήθηκαν εάν οι δύο αυτοί μεγάλοι σεισμοί θα μπορούσαν να μας προειδοποιήσουν για κάτι ακόμη πιο δυσοίωνο για το μέλλον. Πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν αν θα μπορούσαν να «ξυπνήσουν» τα ρήγματα το ένα μετά το άλλο, παρότι οι ειδικοί φάνηκαν καθησυχαστικοί. Οι δύο σεισμοί, σύμφωνα με τους Αμερικανούς σεισμολόγους, φαίνονται να μην συνδέονται. Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει ο Independent, υπάρχουν πέντε μέρη στον πλανήτη που εμφανίζουν μεγάλο κίνδυνο για σεισμό.

Αυτά είναι τα εξής:

Καλιφόρνια

Το ρήγμα του Σαν Αντρέας θεωρείται πολύ επικίνδυνο και εκτιμάται ότι εάν ενεργοποιηθεί θα σημειωθεί σεισμός 9-9 βαθμών Ρίχτερ.

Νέα Ζηλανδία

Στο νότιο τμήμα της χώρας υπάρχει ένα βαθύ ρήγμα που το 2009 είχε προκαλέσει σεισμό 7,8 βαθμών Ρίχτερ.

Χιλή

Στη Χιλή έχει σημειωθεί ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ, ύψους 9,6 βαθμών Ρίχτερ! Τον Απρίλιο του 2014 σημειώθηκε σεισμός 8,2 Ρίχτερ και οι σεισμολόγοι περιμένουν έναν σεισμό 8,6 βαθμών.

Σουμάτρα

Το Μεγάλο Ρήγμα της Σουμάτρα είχε προκαλέσει σεισμό 9,1 Ρίχτερ το 2004, το οποίο προκάλεσε τσουνάμι που με την σειρά του αφαίρεσε την ζωή 240.000 ανθρώπων.

Μανίλα

Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν ότι ένας σεισμός 7 Ρίχτερ θα μπορούσε να χτυπήσει ανά πάση στιγμή στις Φιλιππίνες.