ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19/04/2016 09:39 EEST | Updated 19/04/2016 12:00 EEST

Πιθανή αλλαγή δεδομένων στην αξιολόγηση από τα στοιχεία της Eurostat την Πέμπτη

Lee Jae Won / Reuters
Euro notes are pictured at a bank in this photo illustration taken in Seoul June 18, 2012. South Korean shares rallied across-the-board on Monday on relief that a weekend election in Greece resulted in a pro-bailout parliamentary majority, averting likely financial turmoil had parties opposed to a bailout won the vote. REUTERS/Lee Jae-Won (SOUTH KOREA - Tags: BUSINESS)

Σημαντικές αλλαγές στο «μέτωπο» της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης ενδεχομένως να φέρουν οι ανακοινώσεις της Eurostat την Πέμπτη.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Euro2day.gr, το οποίο επικαλείται «ασφαλείς πληροφορίες», η Eurostat θα ανακοινώσει πρωτογενές πλεόνασμα σαφώς μεγαλύτερο από το αναμενόμενο 0,2% του ΑΕΠ για το 2015, αλλά και αναθεώρηση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων για το 2013 και το 2014 έως και 1 δισ. ευρώ , οι οποίες περιορίζουν δραστικά το πρωτογενές πλεόνασμα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ: Ειδικότερα, πρόκειται για αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 1 δισ. ευρώ το 2013, όταν η κοινοτική στατιστική υπηρεσία είχε επικυρώσει στοιχεία για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ. Το πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει, αλλά περιορίζεται δραστικά σε περίπου 500 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, όπως σημειώνεται, αναθεωρείται και το δημόσιο χρέος με νέα επιβάρυνση της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ.

Οι μεταβολές, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, οφείλονται στις αλλαγές που επιβλήθηκαν για τις συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων και στην αναθεώρηση του Μητρώου Φορέων Γενικής Κυβέρνησης.

Οι αναθεωρήσεις αυτές των δεδομένων, εάν όντως λάβουν χώρα έτσι, πιθανώς θα επηρεάσουν τη διαπραγμάτευση, εκθέτοντας το ΔΝΤ λόγω αστοχίας στις προβλέψεις του. «Η συλλογή στοιχείων για το θέμα των αυτοκινητοδρόμων έως την τελευταία στιγμή, από την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, ενδεχομένως να μπορεί να εξηγήσει έως ένα βαθμό την εμμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην εκτίμηση ότι πέρυσι καταγράφηκε πρωτογενές έλλειμμα 0,6%. Το Ταμείο, κατά ορισμένες πληροφορίες, εκτός από τα δημοσιονομικά στοιχεία φέρεται να έχει επιφυλάξεις και για τη δραστική συρρίκνωση της ύφεσης πέρυσι, την οποία πιστοποίησαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ακυρώνοντας για μια ακόμα φορά τις προβλέψεις του ΔΝΤ » σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Σημειώνεται πως, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σήμερα Τρίτη, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, αναφέρθηκε στο σενάριο περί συμφωνίας για υλοποίηση επιπλέον μέτρων για το 2018. «Μια τέτοια προοπτική αφορά μόνο την περίπτωση που θα υπάρχουν αποκλίσεις από τον στόχο, δηλαδή από το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Τα σενάρια αυτά επιβεβαιώνουν το μέγεθος των διαφορών ανάμεσα στους θεσμούς, καθώς και το πόσο δύσκολη και σύνθετη είναι η προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία με όλους τους θεσμούς ταυτόχρονα» δήλωσε η κ. Γεροβασίλη, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποτελέσουν και οι θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, διότι τα στοιχεία υπερβαίνουν τις σχετικές προβλέψεις. «Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η θετική αυτή εικόνα αποτυπώνεται και στην έκθεση της Eurostat», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και σημείωσε ότι «η έκθεση αυτή που δίνεται στη δημοσιότητα την προσεχή Πέμπτη αποτυπώνει μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με αυτό που αρχικά έχει προβλεφθεί». Ενώ αργότερα πρόσθεσε: «Σήμερα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις δηλώνει ότι η ελληνική οικονομία «υπεραπέδωσε» για το 2015. Ο μύθος της Νέας Δημοκρατίας ότι «η διαπραγμάτευση διέλυσε την οικονομία» καταρρίπτεται παταγωδώς.

Την Πέμπτη, η Eurostat θα δώσει στην δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία. Αν οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν, θα κάνει, ως οφείλει, την αυτοκριτική του ο κ. Μητσοτάκης; Δυστυχώς, το παραμύθι της ΝΔ για την ελληνική οικονομία, δεν έχει, πλέον, δράκο».

Σε παρεμφερείς δηλώσεις προέβη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, λέγοντας ότι η πορεία των δημοσίων οικονομικών κατά το 2015 θα αποδειχθεί θετικότερη του αναμενομένου, και το γεγονός αυτό θα πιστοποιηθεί από τα στοιχεία περί πρωτογενούς πλεονάσματος που θα ανακοινώσει την Πέμπτη η Eurostat.