ΔΙΕΘΝΕΣ
19/04/2016 09:19 EEST | Updated 19/04/2016 09:19 EEST

Νταβούτογλου: Κατάργηση βίζας, αλλιώς δεν τηρούμε τη συμφωνία

Anadolu Agency via Getty Images
BRUSSELS, BELGIUM - JANUARY 15: President of the Eurogroup Council Jean-Claude Junker (L) and Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu (R) meet in Brussels, Belgium on January 15,2015. (Photo by Hakan Goktepe/Anadolu Agency/Getty Images)

Στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου θα βρεθεί το ζήτημα της visa για τους Τούρκους υπηκόους, που θα πρέπει κατά την τουρκική πλευρά να αρθεί μέχρι τον Ιούνιο , όπως έχει προγραμματιστεί , μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, που θα συναντήσει τον Ζ.Κ.Γιούνκερ στο Στρασβούργο δήλωσε σχετικά: « Διατηρώ την πεποίθηση μου ότι, αν θέλει ο Θεός, θα έχουμε την απαλλαγή από τη θεώρηση, τον Ιούνιο. Σε περίπτωση που αυτό δε συμβεί τότε, φυσικά, κανείς δεν μπορεί να αναμένει από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της ».

Το ζήτημα της βίζας ήταν ένα από τα ανταλλάγματα για τη συμφωνία, όμως η Τουρκία πρέπει πρώτα να εκπληρώσει περί τις 72 τεχνικές απαιτήσεις πριν οι περιορισμοί θεώρησης για βραχεία διαμονή στη ζώνη Σένγκεν αρθούν. Από τον περασμένο μήνα, είχε ανταποκριθεί περίπου το ήμισυ των απαιτήσεων.

Η Κομισιόν , από την πλευρά της , θα παρουσιάσει την Τετάρτη μια έκθεση προόδου εφαρμογής για τη συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας καθώς και μια ξεχωριστή έκθεση προόδου του "σχεδίου δράσης της με την Άγκυρα" . Την ίδια ώρα ο πρώτος αντιπρόεδρος Frans Timmermans θα μεταβεί στην τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ στις 23 Απριλίου για να συζητήσει τη συμφωνία από κοινού με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον επικεφαλής του συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ. - See more at:

ΠΗΓΗ: philenews