ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19/04/2016 08:44 EEST | Updated 19/04/2016 08:45 EEST

Προς σύσταση Ειδικής Γραμματείας Ναυπηγοεπισκευής στο υπουργείο Οικονομίας

Sooc

Την πρόθεσή της για σύσταση Ειδικής Γραμματείας Ναυπηγοεπισκευής στο υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού εξήγγειλε η υφυπουργός Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη στο πλαίσιο της τακτικής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του επιμελητηρίου, η υφυπουργός σημείωσε: «…πρέπει να αξιοποιήσουμε τη διεθνή συγκυρία και το πακέτο "Γιουνκέρ", ώστε να πάρει ο Πειραιάς μεγάλη ώθηση. Οι συνέργιες οπωσδήποτε βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι ιδέες όσο καλές κι αν είναι, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να παραμείνουν μόνο ιδέες και όχι να μετουσιωθούν σε πράξεις. Γι' αυτό, έχουμε συγκροτήσει μία "Task Force" ανθρώπων, που πιστεύουμε ότι, μπορούν να υλοποιήσουν τη συγκρότηση επιχειρηματικών συστάδων…».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, τόνισε τη σημασία που θα έχει το τμήμα Ναυτιλιακών Δραστηριοτήτων στο Επιμελητήριο, αφού θα αναλάβει με τη βοήθεια του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να φέρει εις πέρας μία σειρά ενεργειών, όπως η αναβάθμιση της υπηρεσίας έκδοσης αδειών επισκευής πλοίων, καθώς το επιμελητήριο «θα παρέχει τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής κατάθεσης και έκδοσης, μειώνοντας το κόστος, τη γραφειοκρατία και κρατώντας ταυτόχρονα σημαντικά στατιστικά στοιχεία».

Σημειώνεται πως στη νέα προγραμματική περίοδο το κέντρο βάρους του σχεδιασμού μεταφέρεται στα μεσαία και μικρά έργα. Οι πόροι που θα διατεθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το 2016 ανέρχονται σε 6,75 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 6 δισ. αφορούν το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ΠΔΕ και τα υπόλοιπα το εθνικό. Τα κονδύλια αυτά θα πολλαπλασιαστούν από τη μόχλευση που θα προκληθεί από τη διάθεσή τους στην αγορά. Σε ό, τι αφορά λοιπά ιδιωτικά κεφάλαια, η χρηματοδότηση από διεθνείς οργανισμούς (ΕΙΒ, EBRD, IBRD κ.ά.), υπό προϋποθέσεις, μπορεί να φθάσει, ως τα 2 δισ. ευρώ. Είναι λοιπόν προφανές ότι, για να μπορούν να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της αγοράς, πρέπει να αναζητηθούν και άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Επισημάνθηκε επίσης ότι υπάρχουν επαρκείς πόροι στον κεντρικό λογαριασμό του ΕΣΠΑ για την κάλυψη των απαιτήσεων χρηματοδότησης των προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020. Επίσης, υπάρχει ιδιαίτερη πρόβλεψη σε καθένα από τα 13 περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα για τη χρηματοδότηση κοινωνικών εγχειρημάτων τοπικού ή περιφερειακού χαρακτήρα. Η συνολική δημόσια δαπάνη που έχει προϋπολογισθεί στα ΠΕΠ για τον σκοπό αυτόν υπερβαίνει τα 79 εκατ. ευρώ.